3 idei despre gândirea laterală în marketing. Cu Matei Psatta, CMO Blindspot

de Crafters - 28 septembrie, 2023

Matei Psatta este co-fondator și Chief Marketing Officer al Blindspot, o platformă globală de DOOH (Digital Out of Home). Are peste 12 ani de experiență în marketing și publicitate online, iar în cadrul Blindspot a lucrat cu nume ca: Snoop Dogg, Kanye West, Chance The Rapper, dar și branduri precum Gap, TikTok, Morning Brew, Picsart, Duolingo sau Netflix. Scrie newsletterul Lateral Thinking și ne povestește în continuare 3 idei despre gândirea laterală în marketing.

Gândirea laterală în marketing. Visul oricărui antreprenor sau, desigur, om de marketing. Cum să faci diferit lucrurile într-o industrie care pare că le-a făcut pe toate?

De cele mai multe ori, gândirea laterală aplicată într-un context de marketing are ca scop compensarea unui buget limitat. De multe ori m-a întrebat lumea cum pot să facă și ei un viral? Sunt aproape convins că așa s-a ajuns și la pandemie: prea mulți oameni au întrebat „cum fac și eu un viral?”.

Problema, însă, e că a face un viral este exact opusul gândirii laterale. Înseamnă să iei niște formule clasice și să le aplici într-un context potrivit, adică să gândești cât mai non-lateral cu putință.

Exact asta am făcut și eu când am generat postarea care e acum cea mai populară postare din istoria Reddit (povestea, aici). Am luat un subiect foarte popular, l-am prezentat într-un cadru impresionant și am amplificat totul pe canalele sociale, cu timing potrivit. Nimic creativ, doar matematică (și, desigur, mult noroc). Bun, acum că am stabilit ce nu este gândirea laterală, hai să vorbim despre ceea ce este și cum poate fi aplicată cu succes în marketing.

#1. Gândirea laterală (bună) duce la insight-uri de consumator 

E foarte ușor să te rezumi la clișee când ești în marketing. Produsul ăsta e cel mai bun, clienții noștri sunt cei mai câștigați, oferta asta e cea mai competitivă.

Dacă încerci să mulțumești pe toată lumea (consumatori și colegi deopotrivă), în cel mai bun caz vei reuși să fii total neinteresant.

Unul dintre insight-urile mele preferate, care acum a devenit clișeu, este că afli ce importante sunt anumite lucruri în viața ta doar după ce ele dispar. Spotul ăsta execută perfect insight-ul respectiv, iar execuția are acel unghi neconvențional care spune povestea așa cum trebuie: gândirea normală spune că ar trebui să arătăm oameni la masă, bucurându-se că sunt împreună. Gândirea laterală spune că am putea să spunem același lucru, arătând o consecință extremă.

Apropo, dacă vă plac modelele astea de gândire, modelul SIT e un punct de pornire foarte bun pentru gândire laterală.

#2. Gândim la fel, simțim la fel 

Ca să continui versul,  „și lumea nu mai pare mare”. Ceea ce e o problemă. Lumea e mare, dar dacă toți suntem expuși la aceeași informație (slavă bulelor de social media) și avem același pattern când vine vorba despre  „digestia” informației, o să ajungem la aceleași concluzii.

Ca marketer, trebuie să-ți pui mereu întrebări. De preferat, întrebări cât mai nebune. Într-o lume în care totul devine AI, dacă am face totul personal și uman? Mark my words, în maximum 2 ani urmează un spot care va deveni legendar în publicitate, fix pe subiectul ăsta: humanity > AI.

Poți folosi gândirea laterală ca să ajungi la concluzii neconvenționale. Nu toate concluziile vor fi bune, sigur, dar, cu suficientă experiență, vei învăța care sunt cele care te pot ajuta cu adevărat și care sunt cele care doar merită discutate la o bere în Control. 🙂

#3. Gândirea laterală e utilă după ce ai învățat gândirea convențională

Mult prea multă lume își dorește să fie creativă, neconvențională, să gândească lateral și să facă proiecte ieșite din comun.

Sunt printre cei mai mari fani ai expresiei “when the world zigs, zag”, însă, pentru a fi neconvențional, trebuie să știi cum funcționează convenționalul.

Fii sigur că ai făcut lucrurile de bază bine: încearcă un pic de marketing simplu, corect,  „ca la carte”, înainte să sari în barca mea și să încerci să faci lucrurile diferit. De bine, de rău, eu am făcut cel puțin 5 ani lucrurile ca în manual până să mă plictisesc și să încep (să încerc) să fac lucrurile altfel.

Dacă aș fi început din start să le fac altfel, nu eram inovator, eram doar inconștient. Poate aveam noroc și nimeream câteva idei bune, însă cu siguranță n-ar fi fost un model de urmat. Jobul unui om de marketing este să meargă pe calea cu cele mai mari șanse de succes.

Am vorbit atât despre gândirea laterală, dar n-am explicat-o pe larg, pentru că nu e nici locul și nu avem nici timpul pentru așa ceva. Dacă sunteți curioși să citiți mai multe despre asta, vă recomand să-l citiți pe Edward de Bono, inventatorul termenului, sau să aruncați o privire și pe newsletterul meu, Lateral Thinking, unde am share-uit tot soiul de exerciții și exemple de gândire laterală în business și marketing. 

Despre autor

Crafters
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap