
3 idei despre cum să gândești un pitch de presă convingător
de Miruna Ciura - 28 ianuarie, 2025
Prezența în publicații naționale sau locale, online sau offline, acordă legitimitate unui business. Însă de unde începi, cum faci, cum scrii – și, în definitiv, cum știi că povestea ta trebuie auzită?
Procesul de pitching, adică demersul de a convinge un jurnalist să fie interesat de povestea business-ului tău, este cel mai frumos element de comunicare pe care îl ai la îndemână pentru ca afacerea ta să ajungă în presă, dacă îl abordezi corect și cu încredere.*
În primul rând, presupune o muncă de selecție. În al doilea rând, o muncă constantă de actualizare și asamblare/ reasamablare a informațiilor despre afacerea ta.
Ca să-ți fie mai ușor să-l apuci, tratează-l ca pe un colaj.
Îți explic mai jos cum.
#1 Pune totul despre tine și businessul tău pe hârtie
Ești persoana care cunoaște cel mai bine povestea din spatele afacerii tale: știi când și cum a venit acel moment în care ai decis că asta vrei să faci, care a fost motivația cu care ai pornit la drum și cum ai ajuns unde ești acum. De la bun început, multe decizii au trecut prin mâinile tale, te-ai lovit de toate piedicile și ai luat calea anumitor oportunități. Mai presus de toate, tu ai propria poveste. Write it down.
Alege forma cea mai potrivită pentru tine (scrie de mână într-o agendă, trece-le într-un document sau chiar într-un Excel) și pune toate lucrurile astea cap la cap, pe trei coloane. În prima, vei scrie lucruri despre tine: poate ai făcut tenis de performanță, sau ai studiat suedeză. În a doua coloană, pune scurte descrieri ale businessului tău, de exemplu, produc rachete de tenis sau conduc o grădiniță inspirată din educația nordică. În a treia coloană, vei trece vești sau știri: în 2024 am vândut de 3 ori mai multe rachete de tenis ca-n 2023, ori anul acesta va absolvi a zecea generație a grădiniței. Ține a treia coloană cât mai bine actualizată.
#2. Mix & match
Când ai o veste nouă, importantă pentru afacerea ta – poate că ai ajuns la racheta de tenis cu numărul un milion sau grădinița ta va primi o investiție, e momentul să te apuci de decupat idei din tabel. Dacă te ajută, într-o formă simplificată, ar trebui să ai un triunghi, în care știrea e sus și e susținută de un lucru despre tine din coloana 1 și un lucru despre businessul tău din coloana 2.
În realitate, va trebui să croșetezi puțin pe marginea acestor puncte. Dezvoltă noutatea despre care vrei să vorbești și adu-o în concret. Adaugă cifre legate de business: Am ajuns la racheta de tenis cu numărul un milion după o creștere cu 30% a cifrei de afaceri comparativ cu anul trecut. Adaugă informații despre impact: Zece generații, 2000 de copii: Grădinița Fika primește o finanțare de 1 milion de euro. Concretul de aici se va sprijini pe informații despre afacerea ta (2-3 idei din coloana 2) și pe un element personal din coloana 1, care face ca povestea să fie pe bune a ta – adică să alegi ceea ce e cu adevărat relevant pentru știrea de acum sau pentru povestea din spatele businessului.
#3. Testează ideea spunând-o cu voce tare altcuiva
Acum că ai piesele din care-ți vei construi pitch-ul către presă, apucă-te de scris și nu uita de formula de mai sus: începe cu noutatea**, apoi vorbește despre tine și despre afacerea ta. Încearcă mai multe variante, nu trebuie să-ți iasă din prima, tocmai pentru că un colaj nu e formulă, ci un exercițiu de claritate. Când vei avea toate informațiile puse cap la cap, în fața ochilor, s-ar putea să le rearanjezi, sau chiar să alegi alte elemente.
După ce ți-ai asamblat pitch-ul, citește-l cuiva: unui coleg, unui prieten, dar cel mai bine unei persoane care nu e atât de familizarizată cu povestea ta. Și citește exact ce ai scris (tip: pe mine mă ajută încă din faza de colaj să încep să scriu exact cum aș formula în mail-ul către jurnalist). Fii deschis la feedback, poți chiar să ceri părerea a două-trei persoane, pentru că, în funcție de lista de publicații pe care ți-ai făcut-o, vei avea nevoie de mai multe abordări. Apoi, trimite-ți colajele către jurnaliști.
*Am vorbit aici de procesul de a scrie un pitch convingător pentru presă. Un pas preliminar, însă, este să fii familiarizat cu publicațiile locale și naționale, să le identifici pe cele care vorbesc despre afaceri sau povești similare cu a ta. Un pitch poate fi oricât de bun, însă nu va fi de succes dacă ajunge la o publicație pentru care nu este relevant. Munca începe de aici: citește presă, abonează-te la newslettere, urmărește publicațiile pe social media – fii în temă cu subiectele pe care le abordează și fă o listă de publicații în care vrei să apari.
**Uneori, mai ales când ai un business la început de drum, va fi mai potrivit să începi cu latura personală – scoate în față lucrurile particulare ție și businessului tău, felul în care abordezi lucrurile altfel, experiența personală, mai ales dacă ai un business care nu se bazează pe investiții majore ci pe idei bune.
Procesul de pitching, întocmai precum colajele, e imperfect. Ai răbdare cu tine și așteptări realiste de la activitatea de media relations.