3 tactici utile de PR și media relations

de Crafters - 27 iulie, 2022

Dacă ești antreprenor, nu e nevoie să-ți dai doctoratul în comunicare odată ce te hotărăști să-ncepi promovarea, însă e important să cunoști instrumentele de bază cu care lucrează un om de PR și comunicare. În felul ăsta, știi la ce să te aștepți, îți setezi ținte realiste și iei decizii în cunoștință de cauză.

Am pus cap la cap un scurt ghid care să te ajute să navighezi prin cele mai des întâlnite tactici de PR și media relations.

Hai să vedem care sunt, ce presupun și când le folosim 👇

Comunicatul de presă

 

Comunicatele de presă sunt materiale care anunță știri importante din viața unei companii, cu condiția să fie de interes pentru un public mai larg. Acestea sunt trimise în masă, către o bază de date amplă, și sunt scrise într-un stil accesibil, cu un limbaj clar, cu focus pe informație și fără briz-briz-uri.

Când știi că e momentul să trimiți un comunicat de presă:

🔸 Ai un subiect bun, cu valoare de știre. De exemplu: ai ridicat o rundă de investiții, urmează să lansezi o companie, anunți o achiziție/ fuziune importantă, ai demarat un studiu pe un subiect de interes larg, ai dezvoltat o tehnologie nouă pe piața locală.

🔸 Poți să oferi informații consistente și relevante. Nu e niciodată suficient să anunțăm lansarea unui nou business, dacă nu putem să însoțim comunicarea cu informații suplimentare. Cum nu este suficient să spunem că avem un produs inovator pentru piața locală, dacă nu putem să spunem în ce constă inovația. Întreabă-te dacă poți oferi cifre și date de business – cifră de afaceri, investiție, rată de profitabilitate, creșteri/ scăderi etc. –, dar și comentarii, trenduri, observații din interiorul business-ului/ industriei, opinii care aduc valoare, date recente, informații despre structura acționariatului, sursa investițiilor etc.

PRO TIP:

Evită spam-ul sau comunicatele de presă de dragul comunicării. Uneori, prin comunicatele de presă, se țintește un volum cât mai mare de apariții în presă. Nu te lăsa păcălit de cantitate în defavoarea calității și amintește-ți că nu orice update din viața unui business sau a unui produs are valoare de știre.

Dacă vrei să vezi și perspectiva unor jurnaliști pe acest subiect, citește articolul nostru de blog de aici.

Pitching stories

 

Tactic, un pitch constă în propunerea unui subiect de presă – interviu, articol, reportaj – cu scopul de a convinge un editor/ jurnalist/ reporter sau producător de valoarea și relevanța acestuia pentru publicația pe care o reprezintă.

Spre deosebire de un comunicat de presă, care este trimis către o bază largă de date, un pitch este gândit special pentru o anumită publicație/ jurnalist. Bine de știut: un comunicat de presă se axează pe cifre și informații concrete, în timp ce într-un pitch focusul nu este doar pe date, ci mai ales pe oameni și pe conținutul pe care aceștia îl pot oferi (opinii, povești, perspective noi etc).

Când știi că e relevant să introduci o astfel de tactică în planul tău de comunicare:

🔸 Ai opinii bine conturate legate de industria în care activezi sau o perspectivă fresh, care ar putea să aducă valoare adăugată. De exemplu: ești expert în finanțe și poți comenta pertinent schimbările fiscale recente.

🔸 Ai o experiență și o poveste de business relevante (= inedită, nouă, interesantă), care pot capta atenția jurnaliștilor și cititorilor.

🔸 Comunici cu lejeritate. Conținutul contează la fel de mult ca forma în care este livrat. Cu cât ești un speaker mai bun, care comunică autentic și nu-i este teamă să-și asume declarații în afara unor răspunsuri predefinite, cu atât ai șanse mai mari ca efortul de pitching să fie unul de succes.

🔸 Subiectele pe care poți comenta nu au o miză comercială. Agenția de PR va cauta unghiuri care susțin mesajele de brand însă, în același timp, e important ca accentul să pice pe calitatea informației, nu pe o componentă comercială.

PRO TIP:

Evită propunerile de subiecte vagi sau irelevante pentru jurnalistul căruia te adresezi.
Subiectele din procesul de pitching trebuie să fie cât mai bine conturate, formulate specific și în relație directă cu specificul publicației sau domeniului pe care îl acoperă jurnalistul către care se face propunerea de material.

Dacă tu sau agenția cu care lucrezi te gândești la un subiect de presă, pune-ți următoarele întrebări de verificare: „Subiectul este relevant pentru domeniul pe care îl acoperă jurnalistul/ publicația vizată?”, „Am suficient conținut interesant și relevant în cazul în care jurnalistul acceptă materialul? (de exemplu, nu e suficient să vrei să vorbești pe tema sustenabilității, dacă tu nu ai implementat un program consistent pe această temă, ca să poți vorbi aplicat și cu exemple), „Sunt pregătit să răspund la orice întrebare ar putea veni din partea jurnalistului, chiar dacă deviem de la subiectul propus inițial?”.

Dacă vrei să vezi cum arată câteva mailuri prin care specialiști în PR propun subiecte către jurnaliști, citește articolul de aici.

PR Delivery

 

O activitate de PR Delivery înseamnă livrarea unui mesaj către jurnaliști, KOLs și influenceri într-un mod creativ. O astfel de acțiune are sens, de obicei, atunci când vrei să anunți o lansare, un eveniment, un moment important din viața unei companii/ a unui brand.

Ca să vorbim și mai aplicat, îți dăm un exemplu de la noi din echipă. În pregătirea comunicării festivalului DIPLOMA Show 2021, am gândit un delivery pentru oameni vizibili în online interesați de cultură, artă și industrii creative în general. Ne doream să-i invităm la festival într-un mod creativ, care să le atragă atenția și prin care să transmitem misiunea festivalului (aceea de a promova tineri creatori la început de drum). Am realizat astfel o livrare care a constat într-un art print – în ediție limitată – cu o lucrare a unui artist expus la festival, alături de o cutie de acuarele produsă în spațiul în care avea loc festivalul, ambele fiind însoțite de un mesaj personalizat pentru fiecare jurnalist/ blogger/ influencer cu care ne-am propus să comunicăm.

Sneek peak din cum s-a văzut acțiunea în online 👇

 

Cum te asiguri că ești relevant:

🔸 Comunică doar către persoanele care ar putea fi interesate de mesajul tău. Mai ales dacă ești la început de drum, nu te orienta (doar) către influencerii care au cei mai mulți followeri. Indiferent de mărimea audienței, cel mai important este să te asiguri că sunt relevanți pentru ceea ce vrei să comunici.

🔸 Comunică personalizat. Asta înseamnă că e important să-ți iei timp să te documentezi legat de fiecare persoană în parte și să adaptezi mesajele pe cât de mult poți.

🔸 Nu cere (never ever) ceva la schimb. Dacă pleci din start de la premisa că vrei să obții ceva în schimbul livrării (stories, postări, articole de blog etc.), mai bine renunță la idee. Nu este nimic mai neplăcut decât să fii în papucii celui care primește un cadou, ca apoi să i se ceară ceva la schimb. La fel de neplăcut este și pentru agenție să simtă o astfel de presiune/ așteptare din partea ta.

🔸 Întotdeauna caută să transmiți o poveste. Privește o astfel de livrare ca pe o oportunitate de a deschide dialogul cu oameni vizibili în online pe care îi urmărești și nu ca pe o modalitate de a promova ceva strict comercial.

***

Comunicatele de presă, pitching story-urile și livrările creative sunt câteva dintre cele mai întâlnite tehnici de PR și comunicare – cu siguranță sunt concepte cu care te vei întâlni imediat ce vei începe efortul de promovare. Nu uita însă că acestea sunt doar niște tactici. Important este să le aliniezi la o strategie mai mare și la o gândire pe termen lung.

Despre autor

Crafters
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap