
#3idei despre branding personal. Cu Iulia Rotărescu, Holcim România
de Crafters - 21 noiembrie, 2022
Ediția 3 idei de astăzi este semnată de Iulia Rotărescu, External Communications Coordinator la Holcim România. Iulia este un specialist în comunicare cu 7+ ani experiență, lucrând atât în agenție, cât și în organizații. De-a lungul timpului, a lucrat cu branduri B2B și B2C, din domenii extrem de variate: de la IT la financiar, real estate sau pharma.
Ne povestește în continuare despre 3 idei foarte practice prin care antreprenorii pot să-și dezvolte brandul personal. ☟
Atunci când vorbim despre antreprenoriat, încrederea pe care o deține compania este cel puțin egală cu cea deținută de fondatorul ei, iar aici intervine puterea brandului personal.
Înainte de a trece în revistă cele trei idei de branding personal pe care le poți aplica încă de acum în comunicarea ta, trebuie să știi că fiecare interacțiune și activitate pe care o faci spune ceva despre tine. Indiferent dacă îți dorești sau nu să ai un brand personal, imaginea ta este proiectată în lume în mod mai mult sau mai puțin conștient.
Iar elementul central al brandului personal și cheia succesului în afaceri au un lucru comun: încrederea. Oamenii se conectează, au încredere și creează relații cu oameni.
Dar cum se creează un brandul personal în care oamenii au încredere și, mai ales, ni-l putem crea singuri?
Să îți creezi un brand personal înseamnă să preiei conducerea asupra felului în care ești perceput și să transmiți în mod conștient celorlalți acele elemente care te definesc – cine ești, ce știi să faci, ce e special despre tine.
#1. Zi ce faci și fă ce zici
Primul pas în câștigarea credibilității este să spui ce faci și, mai ales, să arăți lumii că te ții de cuvânt în realizarea acestor promisiuni și planuri.
Pentru că, dincolo de realizarea de planuri și setarea de obiective, e important ca cei care te urmăresc să știe că ai o țintă clară, că știi ce faci și că lucrurile despre care vorbești și pe care ți le propui chiar se întâmplă. Iar aici e important să vorbim la fel de mult despre planuri și obiective, cât și despre provocări, obstacole și lecțiile învățate în acest parcurs tumultos de antreprenor.
Cu cât mai uman și mai autentic, cu atât mai mulți oameni se vor regăsi în povestea ta, se vor atașa de tine și de brandul pe care îl promovezi și vor povesti celorlalți despre el. Pentru că știm că poveștile vând, și în antreprenoriat este valabil faptul că degeaba faci lucruri minunate dacă nu știe nimeni despre ele. Comunicarea este un lucru valoros, așa că folosește-o în favoarea ta, cu grijă întotdeauna pentru ce promiți și ce livrezi.
#2. Comunică lucruri care te reprezintă și fii autentic/ă
Atunci când comunici prin brandul personal, în primul rând comunici prin experiență și prin cunoștințele pe care le deții în calitate de profesionist într-un domeniu. Nu ai neapărată nevoie de grafică, video-uri speciale sau de un conținut extrem de elaborat pentru a te poziționa ca expert în branșa ta, însă ai nevoie de:
- Stabilirea clară a obiectivelor și a publicului cu care îți dorești să comunici;
- O strategie și un plan de conținut care să reprezinte lista de subiecte despre care poți vorbi, ordinea în care îți dorești să vorbești despre ele, în acord cu ce vrei să transmiți despre tine și compania pe care o reprezinți;
- Să alegi canalele și tipul de conținut care ți se potrivesc.
Asta înseamnă că nu o să faci video-uri dacă te pricepi mai bine la scris și nu alegi TikTok dacă nu te simți confortabil să apari în video-uri sau să le editezi.
Comunicarea în construirea unui brand personal este despre consecvență – să apari recurent și coerent –, iar dacă nu îți iei un angajament realist încă de la început, dimensiunea provocărilor și starea permanentă de disconfort te vor îndepărta de la obiectivul tău principal, și anume comunicarea.
Așa că alege canalele pe care le folosești și tipul de conținut pe care îl poți realiza pe termen lung. Și, mai ales, alege subiecte pe care le stăpânești cu încredere. Da, trebuie să mergi unde sunt clienții tăi, dar nu să te forțezi și să creezi un conținut care nu-ți stă deloc în caracter, mai ales dacă îți creezi singur/ă conținutul. Efortul de creație trebuie să fie unul natural, în acord cu resursele tale.
#3. Treci peste anxietate și ai curajul să-ți asumi ceva unic, al tău – creează un proiect special
Brandingul personal ține mult de cine ești tu, de personalitatea ta, de ce știi tu să faci și vrei să împărtășești și altora. Iar comunicarea presupune și un dram de expunere; teama de anxietate și de greșeală devin mai ușor de acceptat după câteva acțiuni de comunicare. Identifică-ți interesele, ceea ce îți place să faci și ce ar putea considera valoros ceilalți de la tine și concentrează-te pe acest element comun în dezvoltarea brandului tău personal și a conținutului.
Cu timpul, după ce îți este mai clar cine ești tu și ce ți se potrivește, iar activitatea de comunicare ți-a devenit familiară, creează o inițiativă sau un proiect special al tău sau al companiei, pe care să îl asociezi puternic cu imaginea ta. Astfel lumea te va cunoaște ca pe „x” care a făcut „y”. Iar de acolo brandul tău personal deja s-a maturizat. Proiectul special poate fi: o campanie de informare/ educare, un parteneriat cu un ONG sau un proiect de voluntariat, un produs sau un serviciu special, o serie de evenimente sau de conținut care primește un nume special – căruia îi dedici timp special. Găsește acel element central care te definește și începe să concepi idei în jurul lui, în final o vei găsi pe cea care te reprezintă.