#3idei pentru o poveste jurnalistică valoroasă. Cu Elena Vrabie, jurnalist The Recursive

de - 25 ianuarie, 2023

Rubrica 3 idei din luna ianuarie este semnată de Elena Vrabie, storyteller și jurnalist. Elena scrie de peste 13 ani, iar mai jos prezintă trei idei practice pentru o știre valoroasă pentru jurnaliști. 👇

 

Cum să construiești povești #onbrand mai bune

 

„Fac și vor veni” sau “oamenii știu ce e mai bun pentru ei” sunt gânduri de care trebuie să scapi precum coca lipicioasă. Poți crea cele mai inovatoare soluții sau produse, dar dacă nu creezi o comunitate în jurul lor, vei ajunge să te bucuri doar tu de ele. Iar punțile către oameni se creează prin povești.

O poveste bună este ca o rețetă pentru dulciuri. Are nevoie de ingrediente uscate, de unele umede și de un strop de conflict, ceva care să incite papilele gustative pe o piață competitivă. Poate fi vorba despre un strop de sare în caramel sau despre un mijloc moale în armură crocantă.

Însă, separă gălbenușurile de albușuri, altfel nu mai crește nimic. #DetaliileContează

Da, am un suflet gurmand și mă hrănesc cu povești de peste 13 ani. Iar mai jos îți prezint trei ingrediente pentru o știre valoroasă pentru jurnaliști.

 

3 idei pentru o poveste valoroasă

 

#1 Povestea produsului (ingredientele uscate)

Oamenii vor soluții care să le rezolve o problemă. De cele mai multe ori, vor alege ceva convenient, fie ca preț, fie ca deplasare, nu neapărat produsul “cel mai bun de pe piață”. Așadar, este important ca povestea produsului sau a soluției să prezinte o soluție, preferabil inovatoare sau cu un element diferit față de competitori.

Povestește despre ce a inspirat lansarea proiectului și ce provocare vrei să rezolvi pe piață cu el; care au fost pașii pentru a-l crea și cum ai făcut-o, ce ingrediente ai pus. Oferă și un studiu de caz, un exemplu al unui client pentru a pune accent pe conflict și soluționarea lui.

De exemplu: “Am creat produsul x sau y pentru că m-am confruntat cu problema z sau w.”; “Ca x în domeniul y, clienții mei aveau ceva în comun, nu găseau z sau w.”.

 

#2 Povestea umană (ingredientele umede)

Orice produs sau soluție are nevoie de suflet, de povești umane. Oamenii vor să descopere antreprenorul din spate și echipa care îl susține, pentru că nimic nu iese de unul singur.

Este esențial să fii transparent cu istoria ta, să găsești un unghi care se potrivește cu noul tău drum, ca publicul să vadă de ce ești omul potrivit pentru a construi acest proiect. Dacă poți lăsa armura jos și inviți la masă câteva sentimente, cu atât mai bine.

De exemplu: “Provin dintr-o familie de avocați și tot ce mi-am dorit este să scap de hârtii.” – (continuă cu o amintire din copilărie, povestește despre sentimente, precum cel al frustrării).

 

#3 Timpul potrivit

Am lăsat timpul ultimul, nu pentru că este mai puțin important, ci pentru că este cel mai important și vreau să îți rămână bine întipărit în memorie. Prea devreme sau prea târziu și iar te asiguri că nimeni nu va participa la ospăț.

Poveștile se spun cu un scop. În termeni de marketing, fie ca parte dintr-o campanie de „brand awareness” (ex. când lansezi compania pe o piață, când lansezi un produs, când are loc o rebrand-uire, când vrei să anunți un studiu de caz, când vrei să atragi atenția partenerilor/clienților/investitorilor), fie dintr-una de tipul “employer branding” (ex. când vrei să îți mărești echipa).

Iar în funcție de timp, alegi și unghiul, respectiv promovezi produsul pentru „awareness” sau echipa pentru a atrage colegi noi. Știi tu, treaba aia cu separat gălbenușul de albuș din rețetă.

 

>>> Pentru mai multe rețete de povești cu o componentă tech, te invit să mă urmărești pe The Recursive. <<<

înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap