5 trenduri pe care să le integrezi în comunicarea din 2022

de Crafters - 25 ianuarie, 2022

Știm, să vorbești despre trenduri la început de an a devenit un semi-clișeu. Cu toate astea, credem că e important să rămânem cu un ochi pe ce se-ntâmplă la nivel macro – poate fi o sursă bună de inspirație și know-how.

Am ales 5 idei despre care specialiștii din comunicare, conținut și PR vorbesc cel mai des când se gândesc la anul care tocmai a-nceput și despre care credem că se potrivesc la fel de bine și companiilor antreprenoriale, nu doar brandurilor deja established.

 

Podcasturile devin un canal important în strategia de PR

As we speak, există un podcast pentru fiecare audiență. Te interesează antreprenoriatul? Poți să asculți poveștile altor antreprenori. Vrei să te educi mai mult financiar? Există multe podcasturi care te învață cum să îți organizezi mai bine finanțele. Te interesează marketingul și comunicarea? Vei găsi o mulțime de proiecte audio pe tema asta – locale sau internaționale.

2022 o să fie, așadar, anul în care oamenii de comunicare și PR vor include tot mai mult în strategia de promovare și podcasturile, care sunt potrivite atât pentru discuții extinse pe hot-topics, cât și pe subiecte ever-green.

În acest demers, sunt mai puțin importante cifrele. Fără îndoială, cele mai multe podcasturi nu au un număr foarte mare de ascultători, însă cel mai probabil au o audiență implicată, mult mai dispusă să interacționeze cu brandul sau cu subiectul propus. În felul acesta, cu cât podcastul este mai nișat, cu atât șansele de a ajunge la oamenii potriviți sunt mai mari.

 

Brandurile ar trebui să țină cont de impactul pozitiv pe care îl au în comunitate

Barometrul Edelman Trust din 2021 arată că 68% dintre consumatori cred că au puterea de a forța companiile să se schimbe, în timp de 86% dintre aceștia se așteaptă ca reprezentanții companiilor să aibă intervenții publice și să discute despre problemele societății.

Conform unui alte analize recente,  46%  dintre oameni consideră că tot mai multe companii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru rolul lor în societate. Așteptarea consumatorilor este ca brandurile și companiile să facă mai mult decât o donație pe an către cauzele pe care le susțin. Aceștia vor să vadă că există fapte reale care susțin intențiile și declarațiile publice.

Deși calitatea și prețul produselor rămân în continuare în topul criteriilor care influențează decisiv achiziția unui produs sau serviciu, scopul și felul în care un brand își asumă un impact pozitiv în societate oferă un element de diferențiere pe termen lung în mintea consumatorilor. Acest lucru este valabil și pentru brandurile antreprenoriale – de multe ori, tocmai valorile, implicarea socială și acțiunile reale care nu vin la pachet cu intenții ascunse sunt cele care câștigă atenția și atrag aprecierea publicului.

Cu alte cuvinte, brandurile mici sau mari care nu au comunicat clar până acum valorile care sunt importante pentru ele vor trebui să se gândească serios la acest lucru, mai ales dacă se pregătesc pentru o comunicare amplă în 2022.

 

Strategia de PR trebuie să facă echipă bună cu cea de marketing și de business

Ca să aibă rezultate, PR-ul se conectează direct la viața business-ului sau brandului și lucrează direct cu „materia primă” care vine de aici. Cu cât se întâmplă mai multe lucruri importante la nivel de business/ brand, cu atât există benzină pentru un efort de PR & comunicare relevant, pe termen mai lung.

În plus, chiar și la nivel antreprenorial, efortul de PR funcționează întotdeauna mai bine atunci când este combinat cu alte acțiuni de marketing, sales sau business development.

PR-ul este o bucată din tot ce înseamnă promovarea și creșterea unui business, așa că e important să existe in place un plan de acțiuni care să vizeze mai multe instrumente de promovare și care să amplifice rezultatele din PR: de la performance marketing la conținut la influencer marketing sau content marketing.

 

Influencer marketingul ia și mai mult avânt

Se estimează că investițiile în influencer marketing vor crește semnificativ în 2022, acesta fiind poate trendul care se află pe buzele tuturor oamenilor de marketing și comunicare – de la noi sau din afară.

Deși influencer marketingul a fost considerat mult timp mai degrabă o tactică de creștere a awareness-ului, tendința este de a diversifica KPI-ii, pentru a ne putea uita la rezultate mai cuantificabile, cum ar fi conversiile și vânzările.

Poți citi mai multe detalii despre cum evoluează acest trend în postările lui Alexandru Negrea (SocialSmarts) de aici și în postarea lui Ciprian Susanu (Dare Digital) de aici.

PR-ul și comunicarea înseamnă mai mult decât „apariții în presă”

2022 ar trebui să fie anul în care ieșim din mentalitatea care spune că rolul PR-ului este de a genera free media coverage. Credem că, mai mult ca oricând, efortul de PR trebuie direcționat spre a crea relații cât mai strânse cu toți stakeholderii unei companii – de la clienți, la angajați la parteneri. Miza ar trebui să fie, în cazul ăsta, mai degrabă de a construi încredere și reputație, iar asta înseamnă că brandurile și companiile ar trebui să aibă în vedere că o strategie de PR trebuie să meargă dincolo de X comunicate de presă și Y pitching stories.

Un plan eficient de PR are nevoie de mesaje puternice, de o misiune mai mare a companiei, de un angajament real al acesteia față de stakeholderi și de deschiderea cât mai multor canale de comunicare relevante.

GO IN-DEPTH

💬 Dacă vrei să mergi și mai în profunzime, îți lăsăm în continuare o selecție de recomandări cu articole, studii și analize care sperăm să te orienteze în deciziile pe care le vei lua pentru promovarea business-ului tău în 2022:

O analiză Deloitte din care poți afla mai multe despre cum valorile și o misiune bine conturată pot oferi un spațiu de creștere pentru orice business.

→ Trendurile identificate de HubSpot, în articolul de aici.

→ Mai multe despre tendințele pe care le văd oamenii din advertising pentru acest an, în articolul din AdAge de aici.

→ O altă serie de trenduri, de data aceasta despre comportamentul consumatorilor, într-un studiu realizat de Accenture.

 

 

Despre autor

Crafters
Agenția de comunicare pentru antreprenori. Câștigătoarea premiului de Small consultancy of the Year (@ PR Award 2021) și a Silver Award for Excellence la categoria comunicare internă (@ PR Award 2020).
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap