
3 idei pentru un brand de angajator consistent. Cu Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs
de - 28 august, 2023
Cele 3 idei de luna asta sunt semnate de Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs. Raluca are 15 ani de experiență în marketing și comunicare, cu focus pe brand marketing, employer branding, comunicare corporate și internă, job classifieds și strategie, iar la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea acesteia cu obiectivele de business. În continuare, Raluca împărtășește 3 recomandări pentru un employer branding consistent, pe care orice antreprenor le poate pune în practică, indiferent de bugetele pe care le are la dispoziție.
Probabil că brandul de angajator e ultimul lucru la care te gândești când ești antreprenor la început de drum. Și e firesc să fie așa, ai altele mai mari pe cap. Sunt șanse mari să nici nu știi, de fapt, ce e un brand de angajator, ce faci ca să ai și tu unul, cum îl promovezi și la ce ajută. Și asta e firesc.
Problema pe care am constat-o, din păcate, la majoritatea antreprenorilor la început de drum e că încep să se preocupe de employer branding atunci când e deja puțin târziu. Când deja îi doare ceva și au nevoie să-și rezolve o problemă. Când e musai să angajeze și le e extrem de greu. Când și dacă reușesc s-o facă, nu pot și să rețină talentele, căci oamenii pleacă.
Atunci deja e nevoie de „tratament”. Cum facem totuși prevenție?
S-o luăm cu începutul.
Ce e, în primul rând, un brand de angajator? Extrem de pe simplificat și asumat superficial, atât cât poate intra într-un newsletter, dacă brandul comercial, cel despre care comunicăm în campaniile de marketing, advertising și comunicare, e suma motivelor pentru care cumperi un produs sau serviciu, brandul de angajator e suma motivelor pentru care alegi să lucrezi la o anumită companie și să rămâi acolo. Iar suma asta se găsește în extrem de multe touchpoint-uri, de la mesajele/campaniile companiei despre cum e să lucrezi la acolo, la feedback de la actuali și foști angajați, review-uri, word-of-mouth și tot ce e între ele.
Să construiești, să crești și să comunici frumos și sănătos un employer brand e o misiune complexă în sine și nu se face peste noapte. Sunt totuși 3 dos & donts cu care poți începe.
#1 Nu încerca să concurezi cu corporațiile! Nici nu ești una, nici nu e o competiție pe care s-o poți câștiga.
Una dintre principalele greșeli pe care le fac antreprenorii la început de drum când vine vorba de recrutare e să încerce să concureze cu marile companii – să copieze job description-urile pe care acestea le folosesc, tone of voice-ul (de multe ori mult prea sec sau, din contră, prea pompos, dar rareori onest), beneficiile, job title-urile și cam tot ce se poate. Nu face și tu asta! Nu ai cum să concurezi. E o competiție neloială pe care efectiv nu ai cum s-o câștigi. Ai concura cu branduri care au zeci de ani de comunicare în spate și cu bugete pe alocuri obscene.
Adevărul adevărat e că e o competiție pierdută din start, în care nici nu are sens să intri. Adevărul și mai adevărat e că pe tine nu te știe nimeni (sunt șanse mari ca nici de brandul comercial să nu fi auzit, căci, ce să vezi ești la început și e și ăsta un alt firesc al vieții, cât despre cel de angajator, cel mai probabil el nu există pentru că abia acum începi să-ți formezi echipa). Iar dacă vorbim de bugete, în cazul tău, la cum zboară banii peste tot, cel mai probabil cele pentru recrutare și employer branding tind spre zero. Deci din nou competiție neloială.
Partea bună atunci când nu ai încă un brand de angajator e că e o foaie albă pe care poți să pui fix ce vrei tu. Ok, nu concurezi cu corporațiile, dar ce faci? Cauți un diferențiator pe care ți-l poți și permite, rămânând cu ochii pe bugetul de mai devreme.
Munca remote, de exemplu, poate fi unul dintre ele, care să atragă oamenii spre tine. Dacă poți să oferi posibilitatea de a lucra (parțial sau total) remote, fă-o, căci nicicând n-a fost mai apreciată munca de la distanță. Doar 5,9% dintr-un total de 250k joburi noi postate anul ăsta pe eJobs.ro au fost remote. De cealaltă parte, a candidaților, procentul a fost de 2.5 ori mai mare: 14,6% din totalul aplicărilor de anul ăsta au fost pentru joburi remote. Fă tu calculele, eu doar îți pot spune că niciodată românii nu și-au dorit să lucreze mai mult (și) de acasă.
Toate corporațiile și companiile mari, în acest moment, vor să-și reîntoarcă oamenii la birou, oamenii evident că nu mai vor asta și caută acum acei angajatori care să le ofere libertatea și flexibilitatea de a lucra de unde vor ei. Și încrederea care vine la pachet cu asta, pentru că remote-ul e o poveste de încredere, iar acest lucru poate fi unul dintre pilonii tăi în comunicarea brandului de angajator: încrederea și libertatea pe care le oferi oamenilor. Cele două vor atrage și vor reține oamenii alături de tine mai ceva ca un magnet. Evident, dacă și numai dacă sunt și adevărate și nu doar vorbe-n vânt. Ceea ce mă duce la punctul 2.
#2 Nu promite mai mult decât poți să oferi! Nu te minți nici pe tine, nici pe ei, transparența e cea mai bună monedă de schimb pe care-o ai. Și cea mai ieftină.
Se zice că e nevoie de 5 lucruri bune ca să poți să ștergi unul singur rău pe care l-ai făcut. Cam așa e și cu ceea ce promiți viitorilor tăi angajați.
Una dintre cele mai bune valori pe care ai putea să le stabilești pentru brandul tău de angajator e transparența ÎNSĂ cu o singură condiție: să fii sigur că poți să o și livrezi, nu doar să o promiți, căci, în caz contrar, vei face mai mult rău decât bine employer brandului tău.
Fii cât se poate de onest cu candidații încă de la primul contact cu ei: din anunțul de angajare. Nu le promite câte-n lună și-n stele, sunt sătui de asta, rămâi cu picioarele pe pământ și găsește chestia aia mișto cu care să-i cucerești.
Poate că nu pare nimic sexy, până la urmă nu prea ai ce promite acum, dar și puțin, dar real dacă promiți, tot vei câștiga. Sigur, nu se vor înghesui la ușa ta aplicanți, căci nu vei promite lingouri de aur, dar sunt șanse mari să găsești, fiind sincer, publicul pe care-l vrei, chiar dacă el va fi mai mic.
Nu poți oferi nici bonuri de masă, nici abonament medical, nici la sală, nici Bookster în primă fază, nici psihoterapie? E firesc să nu. Dar cum îi atragi totuși? Și aici e despre creativitate și imaginație. Ce-ai zice de Short Fridays? Pizza day la birou? Luni cu gelato ca să fie mai dulce dezmorțirea? Sau chiar săptămâna de lucru de 4 zile, unicornul la care visăm cu toții, chiar dacă o poți oferi doar o dată pe lună sau prin rotație? Nu poți oferi mai nimic acum? Promite, pentru câteva roluri, nu pentru toate, evident, un stock options plan. Nu doar că va atrage și va câștiga oameni, dar îi va și implica, deoarece vor avea mai mult drive să construiți împreună. Parcă sună ceva mai sexy acum, nu?
Fii transparent și în ceea ce privește procesul de recrutare. Spune de la început cum arată, cât durează, ce presupune, când vor primi vești. Și ține-te și aici de promisiuni. Și, cel mai important, dă feeback după orice interviu. Lipsa feedback-ului e un punct nevralgic pentru candidați, căci extrem de mulți angajatori nu îl dau, iar impactul său asupra brandului de angajator e enorm. Peste 50% din candidați nu ar mai aplica niciodată la un angajator care nu le-a dat feedback.
Fii transparent și când vine vorba de bani, afișează salariul încă din anunț, e cea mai bună formă prin care-ți poți comunica transparența ca valoare a brandului tău de angajator. Știai că anunțurile cu salariul afișat atrag cu 40% mai mulți candidați relevanți și eficientizează procesele de recrutare? Ok, dar vei spune, salariul meu nu e în linie cu piața. Afișează-l chiar și atunci. Poate nu chiar în titlu, ci mai degrabă în corpul anunțului, însă vei avea surpriza să vezi că și atunci te va ajuta. Desigur, nu-ți va face coadă de candidați la ușă, dar și aici vorbim de eficientizare: cei care vor aplica vor fi cu siguranță determinați, iar a afișa un salariu chiar și mai mic versus a-l ascunde e întotdeauna un mesaj mai bun. 60% din joburile postate de start-up-uri în 2023 pe eJobs au avut salariul afișat versus 35%, la nivelul tuturor companiilor. O fi vreun motiv pentru asta, nu crezi?
#3 Nu fugi după unicorni! Definește-ți onest publicul-țintă.
Căci, hai să fim sinceri, nici tu nu ești încă prince charming. Fiecare mai aveți de lucrat la ceva, așa că onestitatea e cel mai bun lucru cu care puteți începe.
O altă capcană în care cad foarte mulți antreprenori la început de drum, din cauza lipsei de buget, e să încerce să combine cât mai multe roluri într-unul singur. Evident că nu există un copywriter care să facă și vizualuri, să și vândă, să țină și contabilitatea și, eventual, să și programeze. Și nici nu cred că-ți dorești să existe, căci mai mult ca sigur va face totul la un nivel submediocru. Încearcă să-ți dai seama mai degrabă care e cel mai important rol de care ai nevoie în echipă, definește 2-3 abilități must-have pentru el, iar restul de competențe lasă-le la nice-to-have. Un anunț care caută unicorni, de tipul 5 joburi în 1, poate să-ți omoare brandul de angajator din fașă. Cred că ne amintim cu toți de astfel de anunțuri devenite virale prin absurditatea lor. A mai auzit cineva de agențiile/companiile respective? Eu nu.
Adevărul adevărat și nu neapărat comod e că, la început, nu vei atrage cei mai străluciți oameni, n-ai cum, n-ai bani de ei. Însă la fel de adevărat e că poți atrage oameni mișto. Ce e de făcut? Sau ce soluție/recomandare am aici? Să angajezi pentru potențial și atitudine și să educi/crești skill-urile. Pentru că un compromis tot va trebui să faci pe undeva. Și, crede-mă, dacă skill-urile se pot deprinde, cu o atitudine greșită e greu, extrem de greu să lucrezi. Nu ai bani de un senior? E ok, ce zici de un mid sau chiar un junior, cu puțină experiență sau deloc pe care să-l crești?
Partea mișto și aici e că ai în față tot o foaie albă, un coleg pe care îl poți modela cum vrei tu, că puteți crește împreună, să ajungeți să visați în aceeași direcție și să construiți tot împreună un mâine mai mișto. Iar asta va loializa mai mult decât orice. Și va aduce multe bile albe la ceea ce va fi brandul tău de angajator când se va dezvolta și mai mult.
Probabil că cel mai important lucru pe care poți să-l faci când vine vorba de employer branding e să conștientizezi importanța unei echipe mișto. Pentru că adevărul e că nu poți face nimic de unul singur. Sau poți face prea puține sau pe termen mult prea scurt. Nu poți construi de unul singur, chiar dacă ești cea mai strălucitoare minte din univers. Abia când vei conștientiza și accepta asta, vei înțelege de ce e important brandul tău de angajator. Iar atunci poți începe cu cele 3 de mai sus.