
3 lucruri despre comunicarea pe LinkedIn a brandului tău antreprenorial
de Crafters - 28 august, 2023
Așa cum probabil se știe deja, LinkedIn-ul este un canal care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Spre deosebire de celelalte rețele de socializare, are (încă) privilegiul unui reach organic ridicat și a unui algoritm mai prietenos decât mult mai folositele Facebook sau Instagram.
Așa că nu este de mirare că LinkedIn a depășit rapid stadiul de rețea dedicată exclusiv profesioniștilor în recrutare sau celor care caută să se angajeze (așa cum era predominant cunoscută anterior), ci și un canal folosit eficient pentru comunicarea B2B sau pentru dezvoltarea de branduri personale. Astăzi, pe LinkedIn ne uităm pentru a rămâne la curent cu informații din sfera profesională și din domeniul nostru de activitate.
Pe măsură ce LinkedIn capătă tracțiune în rândul unor audiențe B2B foarte valoroase pentru branduri și pe măsură ce se creează aici tot mai mult conținut, cum faci să ieși în evidență ca brand antreprenorial, prin comunicarea corporate de pe acest canal? Ce poți face, dar și ce este bine să eviți? Despre aceste lucruri vorbim în continuare, prin 3 lucruri foarte pragmatice de avut în vedere atunci când comunici pe LinkedIn.
Do’s & dont’s în comunicarea pe LinkedIn a brandului tău antreprenorial
Gândește în rubrici și serii de conținut aliniate la esența brandului tău
Ce orice rețea de socializare, LinkedIn se hrănește cu conținut și favorizează conținutul de calitate, cu care utilizatorii rețelei interacționează.
Dar ce înseamnă acest conținut de calitate, de fapt? Dincolo de veșnicele dezbateri și tips & tricks pe care probabil că le-ai mai auzit (conținut mai lung vs. mai scurt, conținut cu hook de la început, conținut postat la anumite ore vs. altele, care pot fi și ele valide, însă nu pot reprezenta neapărat o rețetă perfectă), conținutul bun pe LinkedIn este cel aliniat la cine este brandul tău, la pilonii de discurs pe care îi stăpânești și pe care i-ai clarificat deja și la subiectele pe care ai o autoritate să le dezbați sau comentezi.
DO: Poți să gândești aceste subiecte în serii de conținut și să le dai un twist mai creativ, încercând să te îndepărtezi de conținutul clasic și poate deja puțin „prăfuit”. De exemplu, înlocuiește testimonialele cu mici studii de caz. Sau gândește prezentarea echipei tale într-o mini-serie de dialoguri cu oamenii-cheie din compania ta decât printr-un bio standard de tip CV.
EXEMPLU: Pentru o companie de urmărire a construcțiilor în timp din industria de construcții, am gândit o serie de dialoguri despre sustenabilitate, împreună cu alți experți/ specialiști din domeniu. Beneficiul central al activității principale a companiei în cauză este tocmai prelungirea duratei de viață a mediului construit, așa că preocuparea pentru sustenabilitate este una dintre valorile importante pe care ne-am dorit să o comunicăm. Într-o industrie care, de multe ori, pune preț mai degrabă pe „imediat”, „merge și-așa” sau scurtături, compania pentru care am comunicat a vrut să arate toate modurile în care serviciile oferite aduc, de fapt, plus valoare pe termen lung.
Mergând pe aceeași gândire, poți să creezi serii de conținut despre: cum faci lucrurile în general, principii de la care nu te abați, prezentarea oamenilor importanți din echipă, celebrări ale unui anumit număr de ani de activitate, iar lista se poate prelungi. Totul se stabilește în funcție de cine este brandul tău, ce îl diferențiază, ce aduce valoare targetului tău și care sunt obiectivele tale de comunicare pe LinkedIn (da, nici aici nu putem evita puțină gândire strategică înainte să ne apucăm de orice fel de conținut).
DO NOT: Recomandăm să nu fii excesiv de salesy, să nu devii ultra-formal sau… lăudăros. Tendința în care putem să cădem foarte ușor pe LinkedIn este să facem totul despre noi, să cosmetizăm prea mult anumite aspecte din realitatea de business sau să exagerăm pur și simplu cu miza comercială.
Mai ales pentru că suntem într-o rețea cu focus profesional, putem să picăm ușor în extrema în care „suntem perfecți și foarte talentați la ceea ce facem”, fără să punem pe masă lucrurile care arată că suntem astfel, încât să nici nu fie nevoie să o spunem ca atare. De asemenea, nimănui nu-i plac – în viața reală sau online – brandurile/ oamenii care încearcă să ne vândă ceva înainte să ne cunoască sau fără să-și fi făcut temele cu adevărat în privința noastră. Și, chiar dacă suntem într-un mediu mai formal, umanitatea nu trebuie să lipsească nici din conținutul dedicat acestei rețele. Chiar și în sfera B2B (sau mai degrabă tocmai pentru că suntem în această categorie), oamenii fac business cu oamenii. Nu este nevoie să fim extrem de rigizi, ca să fim credibili sau profesioniști.
Toți vrem să „dăm bine” în ochii celorlalți – evită însă ca această tendință, încurajată de disponibilitatea mai mare spre discuții despre carieră și business de pe LinkedIn, să devină una exagerată sau care să ia locul răspunsului la întrebarea „de ce l-ar interesa pe celălalt x sau y lucru despre mine și brandul meu antreprenorial? Ce are el de câștigat din informațiile pe care i le livrez?”.
Folosește-te de funcția de newsletter pe care o pune la dispoziție LinkedIn
Dacă ai ajuns în punctul în care ai adunat deja o comunitate relevantă și semnificativă pe pagina de LinkedIn a brandului tău antreprenorial, poate fi momentul să treci la pasul următor: realizarea de conținut dedicat, exclusiv și personalizat pe care să-l oferi prin funcția de newsletter pe care o pune la dispoziție LinkedIn.
Funcția de newsletter a LinkedIn permite notificarea automată a celor care deja îți urmăresc pagina de companie, pentru a-i îndemna să se aboneze la newsletter (notificare unică, trimisă odată cu prima ediție a newsletterului creat). Ceea ce poate fi un pas extrem de eficient în a strânge o comunitate semnificativă de abonați încă de la început.
Folosește această funcție doar dacă:
➤ Ai deja o comunitate care și-a arătat interesul față de ceea ce faci
➤ Ești într-un domeniu care are nevoie de multă educație și/ sau de corectarea anumitor percepții referitoare la activitatea brandului tău
➤ Poți susține un conținut cu valoare adăugată, oferit cu frecvență. Prin definiție, realizarea unui newsletter presupune să trimiți conținut cu regularitate și să creezi un pattern de consum pentru el.
Dacă încă nu este momentul sau nu bifezi lucrurile explicate mai sus, poți începe și de la realizarea anumitor articole dedicate pe care le poți urca direct pe platformă (în locul unui blog de companie), pentru a testa cum reacționează audiența ta la ele, înainte să te comiți unui efort cum este crearea unui newsletter.
EXEMPLU: Pentru același jucător din industria de construcții despre care vorbeam mai sus, am creat primul newsletter dedicat sănătății structurale a mediului construit, un subiect despre care nu existau prea multe informații disponibile până la acel moment. Așa cum am spus deja, este vorba despre o companie care activează într-un domeniu cu multe percepții eronate, marcat de o lipsă a cunoștințelor tehnice necesare pentru a lua decizii informate de partea clienților, cu multă confuzie generată de o piață care a prestat servicii de slabă calitate anterior.
Pentru contextul complet, newsletterul a fost creat când deja aveam o comunitate stabilă de 2.000+ persoane pe LinkedIn. După numai 5 ediții, newsletterul adunase deja 1.400 de abonați.
DO NOT: În mod evident, orice fel de conținut – cu atât mai mult un conținut long-form cum este de obicei newsletterul cu focus educațional – necesită timp, efort și informații oferite în exclusivitate. Nu creăm un newsletter pentru că este în trend sau dacă știm că nu putem susține un conținut de calitate, pe termen lung. Ține cont să ai repere și așteptări realiste de la acest instrument.
Poziționează-te ca expert, dacă ești într-un rol de leadership al unei companii sau business antreprenorial
Nu în ultimul rând, la intersecția cu activitatea de brand personal, LinkedIn-ul este un mediu potrivit pentru ca un CEO/ Director General sau un membru-cheie aflat într-o poziție de conducere să își contureze o reputație de specialist, în strânsă asociere cu compania din care face parte.
Așa cum spuneam deja, oamenii reacționează mai bine la alți oameni, iar comunicarea corporate trebuie și ea reprezentată și marcată prin câteva fețe și voci-cheie relevante. Probabil că ai mai auzit deja de „thought leadership” sau de poziționarea ca expert în industria în care activezi. Oricum i-ai spune și dincolo de aceste denumiri de marketing, principiul din spate este același, dacă ai o opinie articulată și există subiecte pe care le stăpânești mai bine ca alții din industria ta, are foarte mult sens să ți le asumi și în nume propriu, pe pagina personală de LinkedIn.
DO: Setează-ți foarte clar unde anume poți aduce valoare, care sunt subiectele unde vrei să iei poziție și ce este relevant să postezi, în contextul asocierii cu compania pe care o conduci sau din care faci parte.
EXEMPLU: Directorul General al unei companii din industria de construcții discută pe pagina personală de LinkedIn despre cazuri și exemple concrete din mediul construit – în care nu se respectă standardele de calitate și aduce la masă bune practici despre cum ar trebui procedat pentru a avea un patrimoniu construit mai sustenabil și mai sigur structural.
Desigur, toate acestea sunt realizate pe un ton constructiv, iar obiectivul este de a oferi suport (nici pe departe de a critica), de a pune la dispoziție informații concrete, de a face lumină în anumite situații de interes public (cum ar fi calitatea infrastructurii de transport din România). De-a lungul timpului, pagina acestui CEO a crescut la 20.000+ conexiuni, iar postările au un reach care ajunge și la 7.000 afișări per postare.
DO NOT: Așa cum am spus deja, rămâne valabil să nu postezi cu orice preț sau să spamezi comunitatea/ conexiunile pe care le ai cu informații irelevante sau prea dese. Ca în orice context, este bine să fii echilibrat și de data asta.
În loc de încheiere, câteva detalii tehnice despre comunicarea corporate pe LinkedIn
Cele de mai sus sunt doar câteva strategii și lucruri de care să ții cont în comunicarea de pe LinkedIn a brandului tău antreprenorial. Comunicarea fiecărui brand este particulară și trebuie privită și analizată în context, pentru nuanțe și recomandări la firul ierbii.
Totuși, în afară de lucrurile deja menționate, și detaliile te pot sabota, așa că, atunci când vine vorba despre LinkedIn, ține cont și de următoarele:
➤ Orele la care postezi și specificul consumului de conținut din această rețea, care este foarte specific și extrem de diferit de altele (de exemplu, funcționează mai bine dimineața decât în afara orelor de lucru)
➤ Frecvența de postare: cu siguranță este dificil să ajungi să construiești reputație și o comunitate aici, dacă postezi doar o dată la câteva luni. Este important să fii constant, fără să fie nevoie neapărat să alergi după prezența zilnică pe această rețea (nu uita de relevanță)
➤ Formatul postării: este bine să fii familiarizat cu generarea de caruseluri, la fel cum este bine să ții cont de modalitatea în care se afișează în feed postarea ta, ca să nu îi ratezi esența. La ce ne referim în acest caz? Cel puțin 4 imagini se vor așeza întotdeauna mult mai bine în feed decât două, ceea ce ar putea trunchia din informația/ conținutul lor. Hashtag-urile sunt și ele specifice LinkedIn-ului, însă nu exagera nici în acest caz numărul lor.
➤ Structurarea conținutului: mai exact, felul în care ajuți și conduci ochiul să parcurgă postarea, mai ales atunci când vorbim despre conținut de dimensiuni mai mari (de care este bine să nu fugim). Separă textul în paragrafe, folosește emojy-uri (atent alese și dozate), încât postarea să fie ușor de citit și înțeles.
Iar lista poate să continue. Pentru extra-detalii despre comunicarea pe LinkedIn, îți recomandăm și resursa realizată de Hubspot aici sau interviul de la noi de pe blog de aici.
***
Comunicarea pe LinkedIn respectă, în fond, o parte din aceleași reguli pe care orice tip de comunicare corporate, indiferent de canal, ar trebui să le respecte: ține cont de gândirea strategică dedicată brandului tău (cu cel puțin 3 elemente esențiale: target–obiective–piloni de comunicare, ca să simplificăm), mizează pe conținut care aduce valoare, cunoaște câteva detalii legate de partea tehnică și specificul rețelei unde comunici. Sperăm ca restul să se lege cu mult mai mare ușurință. 🙂