Cristian China-Birta, consultant social media: „Cel mai important asset pentru un antreprenor este bugetul de marketing”

de Crafters - 15 iulie, 2021

Social media și influencer marketing sunt două dintre instrumentele de comunicare de pe buzele tuturor și care par cele mai accesibile ca înțelegere. Dar cum se pot folosi însă antreprenorii cu adevărat de ele, când au sens și cum aduc valoare?

Astăzi i-am dat cuvântul lui Cristian China-Birta să explice mai multe pentru antreprenorii care se gândesc cum să se raporteze eficient și corect la aceste două canale.

Am tinde să spunem despre Cristian China-Birta că „our next guest needs no introduction”, dar o să punctăm câteva dintre rolurile în care s-a făcut cunoscut până acum: blogger cu ștate vechi în online, antreprenor (fondatorul agenției Kooperativa 2.0) și consultant în social media. Recent, și autorul uneia dintre puținele resurse despre fenomenul influencer marketing de la noi – cartea „Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia?”

Pe Cristian sigur îl recunoașteți după franchețea pe care o aduce la masă indiferent despre ce subiect ar vorbi, de la care nu face excepție nici perspectiva de mai jos. 👇

 

Există percepția – în rândul antreprenorilor, dar nu numai – că social media sunt un instrument „ieftin, care aduce rezultate rapide”. Mit sau realitate? Care ar trebui să fie o mentalitate sănătoasă? 

Din păcate, pentru mulți nu este doar percepție, ci credință fundamentală. Care pleacă de la o înțelegere totalmente greșită a barierei de intrare în social media. Care este zero. Zero costuri ai tu, ca antreprenor, să intri în social media. Te costă nimic să îți faci o pagină de Facebook sau un cont de Instagram sau orice altceva. Inclusiv un blog sau un site minimal te costă niște firfirei acolo. Iar această barieră zero de intrare este percepută ca singura barieră. Că aici este greșeala.

Hai să facem o paralelă între un antreprenor care vrea să obțină beneficii din, să zicem, un magazinaș de la parterul unui bloc și un antreprenor care vrea să obțină beneficii din social media. Primul, până să elibereze prima chitanță (adică până să îi intre primii bani în cont), face investiții: în amenajarea spațiului, în cumpărarea de stocuri, în puțină publicitate (măcar niște flyere răspândite prin cutiile poștale). Adică face o investiție inițială consistentă și abia după aia taie prima chitanță. Al doilea, antreprenorul care vrea să obțină beneficii din social media, nu bagă nici un leu la început. Zero investiție inițială. Și are pretenția să scoată deja bani, să taie prima chitanță! Fără să fi făcut nicio investiție? Păi, cum vine asta? Ce fel de gândire antreprenorială este asta?

O fi bariera de intrare în social media zero, o fi investiția inițială zero, dar ca să poți să ajungi cu adevărat la momentul în care să tai prima chitanță, ai nevoie să plătești costuri de parcurs. Acestea sunt adevăratele costuri din social media, nu cele inițiale.

 

Ce recomanzi unui brand antreprenorial la început de drum: să-și ia timp pentru o strategie de comunicare bine pusă la punct sau, mai degrabă, să abordeze lucrurile agil și să sară direct în implementare? 

Prima și cea mai importantă recomandare este asta: să aibă bani de marketing. Să facă rost. Treaba ei sau a lui cum îi obține, dar e musai să îi aibă!

Din păcate, văd de prea multe ori start-upuri care se concentrează atât de mult pe produsul în sine, încât uită că, în cele din urmă, vorbim despre un produs (fie că este serviciu sau orice altceva). Care produs are nevoie de o piață. Care piață este formată din oameni care cumpără acel produs doar dacă aud despre el și știu că există. Iar asta se face prin marketing.

Legat de strategie versus implementare, cea mai bună este combinația. Doar că în realitate cele mai multe branduri tinere se aruncă direct la implementare. Dacă au bugete, desigur. Doar că nu prea înțelegi cu adevărat ce implementezi în lipsa unei minime strategii. Eu de regulă recomand o campanie de marketing de test: să înțelegem dacă piața vrea produsul respectiv. Așa nici nu investești mult și te și ajută să înțelegi piața pentru ca următorii bani să îi aloci cu grijă și cu eficiență.

 

Care sunt cele mai importante asset-uri pe care antreprenorii ar trebui să le aibă înainte de a-ncepe efortul de comunicare și promovare? 

Bugetul de marketing. Știu că pare mai de pe cartier că tot zic asta, dar la ce te ajută o strategie fulminantă dacă nu ai buget de implementare? La ce te ajută „suntem la început de drum, nu avem buget”, dacă nici măcar nu poți începe cu adevărat drumul (la începutul căruia ești)?

Recomand tuturor celor care sunt în diferite stadii de început de business să își calculeze 10% din cifra de afaceri din primul an de funcționare. Și să facă rost de acei bani. Cash. Și să îi pună într-un plic. Și să îi dea celui mai bun prieten. Cu ordinul să nu îi dea înapoi banii până nu este lansat businessul. Cei care m-au ascultat, îmi mulțumesc și acum. Pentru că, simplu spus, au avut bani de marketing și au reușit să lanseze cu succes produsul pe piață. Altfel, se întâmplă ce am mai văzut de 98079 de ori: intri în banii ăia de marketing ca să îți acoperi tot felul de cheltuieli. Și, când e gata produsul de lansare, nu mai ai bani de marketing. Și multe produse altfel promițătoare s-au stins încet, neștiute de nimeni…

 

Abordezi des tema influencer marketingului, despre care ai scris și o carte. Care sunt 2-3 reguli de aur de la care antreprenorii nu ar trebui să se abată atunci când își doresc să facă o campanie cu influenceri?

Sunt cel puțin 10 reguli. Toate de aur. Căci, dacă nu le bifezi pe toate, s-ar putea ca pe undeva să se scurgă un pic de „lichid” și să nu îți iasă campania cum vrei. Sunt toate scrise în carte. Detaliat.

Dar acum aș puncta doar că este foarte important pentru bugetul antreprenorului să aleagă bine influencerii și să îi briefuiască la modul corespunzător. Căci, dacă o dai de gard la aceste două etape, celelalte oricum nu prea mai contează.

De aceea recomand antreprenorilor care nu sunt familiarizați cu zona de influencer marketing să plătească 1 oră de consultanță unui specialist. Din care să obțină fix acest răspuns fundamental: merită sau nu să fac o campanie cu influenceri, cam care ar fi potriviți și cam cât m-ar costa? Suta aia de euro pentru consultanță (sau cât o fi) poate să fie de aur pentru că eficientizează bugetul sau, poate, obții recomandare că nu merită să faci o campanie cu influenceri, deci economisești bani, timp și nervi.

 

Ce recomandări de resurse utile ai pentru antreprenori? (articole, podcasturi, cărți etc)

Am o întreagă secțiune pe blog cu zeci de articole, sigur nimerește un antreprenor ceva să îl ajute acolo.

 

Despre autor

Crafters
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap