
Întrebări pe care să ți le pui înainte să alegi o echipă de comunicare
de Alexandra - 11 noiembrie, 2020
Mulți dintre antreprenorii pe care i-am însoțit de-a lungul timpului în procese de comunicare erau pentru prima dată în fața unei colaborări cu o echipă din sfera marketingului și a promovării. Așa cum e firesc, poate că nu știau la ce să se aștepte, nu își imaginau până la capăt cum vor decurge lucrurile, nu puteau intui și provocările unui parteneriat de cursă lungă.
În decizia de a face comunicare și de a-ți alege o echipă în acest sens, se amestecă multe lucruri: de la unele mai subiective – cum rezonezi cu cei din fața ta – până la criterii despre care credem că trebuie mai bine puse la punct, astfel încât să-i ajute pe antreprenori să ia decizii realiste și în completă cunoștință de cauză.
Așa că am pus la punct un ghid cu 7 întrebări la care să-ți răspunzi, dacă ești antreprenor și te întrebi dacă ești pregătit de un efort susținut de comunicare și marketing care să merite cu adevărat timpul, răbdarea și, bineînțeles, resursele tale.
→ Îmi este clar de ce prefer o echipă externă versus un angajat in-house?
Întrebarea de căpătâi de la care începe totul: echipă externalizată sau una in-house? În mod evident, în afară de problema eficientizării costurilor – baza oricărui proces de outsourcing –, cred că problematica ar trebui extinsă: se justifică sau nu prezența unei persoane full-time în echipa mea internă? Ce fel de specialist, cu ce fel de pregătire îmi doresc? Am nevoie de competențele unei singure persoane sau mă ajută să aduc la masă resurse din mai multe direcții, pe care mi le poate oferi o echipă?
Și încă ceva: nu înseamnă că, dacă lucrezi externalizat, echipa de comunicare nu este (sau nu ar trebui să fie) foarte conectată la realitatea ta de business și la ceea ce ți se întâmplă zi de zi. Acum, când lucrăm mai mult ca oricând remote, este o chestiune de atitudine și mentalitate să fii aproape de client, indiferent dacă ești un angajat direct al lui sau nu.
→ Sunt conștient că alegerea unei echipe externe înseamnă că e nevoie să o tratez tot ca pe un angajat al meu?
Alegerea unei echipe de specialiști din exterior presupune tot un proces de induction, deci un timp de adaptare, integrare și înțelegere a businessului, precum și a modului tău de funcționare.
Indiferent pe cine aduci și din ce rol în echipa ta, ca să completeze abilitățile de comunicare, asta nu eschivează pe nimeni de responsabilitatea unei relații, de conectarea la celălalt și de o atitudine orientată spre ideea că suntem o echipă și că lucrăm împreună. Cu cât înțelegem că munca unuia depinde de a celuilalt și invers (gândiți-vă numai la timpii de feedback, de o parte, sau la timpii de răspuns, de partea cealaltă), cu atât sunt șanse mai mari să mișcăm lucrurile din loc.
→ Câtă atenție a fost depusă în relația cu mine încă din partea de cunoaștere și ofertare?
Credem că, după prima interacțiune cu viitoarea echipă de comunicare, îți vei putea da seama cât de tare ești luat în serios și ce șanse sunt să ai parte de un tratament similar și în implementare.
Îți recomandăm să te uiți cu atenție la cum ești tratat încă de la început. Până la urmă, lucrăm într-o industrie a serviciilor, dăm la schimb timp și cunoștințe ca să creăm plus valoare. Nu are cum să funcționeze doar să arunci costuri într-un email, fără alte explicații sau argumente. Răbdarea, grija, empatia, explicațiile suplimentare sunt importante și, dacă nu le primești, sunt tot atâtea semnale despre cum ar decurge o colaborare ulterioară.
Desigur, ca în orice fel de relație de business, noi vorbim foarte mult despre reciprocitate. Când oferi din toate cele de mai sus, speri să primești aceeași atitudine.
Pune la-ndoială atitudinea prin care se sare imediat în soluții. Genul de exprimări de tipul: „facem un video, pentru că asta funcționează acum”. Da, așa e, dar în ce context? Au întrebat cei cu care stai de vorbă tot ce era de întrebat despre brandul sau businessul tău, încât să tragă concluzia asta?
→ Pot să testez modul de gândire a celor cu care intenționez să lucrez?
În domeniul nostru, știm că poate fi dificil să-ți dai seama ce primești exact și, mai ales, dacă ceea ce primești e bine gândit: argumentat, cu sens, adaptat la etapa în care te afli (deci la obiective, audiență, bugete). Există deseori o doză mare de scepticism sau chiar de neîncredere în anumite cazuri, de multe ori suma unor colaborări nefericite din trecut. Plus că primele interacțiuni pot fi înșelătoare, dacă te orientezi numai după „chimie”.
Totuși, cum poți testa modul de gândire al celor cu care intenționezi să lucrezi? Pune cât mai multe întrebări: care este procesul, ce urmează să se întâmple, ce experiență are partenerul de comunicare, pe ce fel de proiecte și în ce industrii. Mai mult decât atât, pune la-ndoială atitudinea prin care se sare imediat în soluții. Genul de exprimări de tipul: „facem un video, pentru că asta funcționează acum”. Da, așa e, dar în ce context? Ți se potrivește ție realmente? Au întrebat cei cu care stai de vorbă tot ce era de întrebat despre brandul sau businessul tău, încât să tragă concluzia asta?
Îți recomandăm să te uiți cu atenție la cei care pornesc de la a-ți livra serviciile pe care le au, în loc să pornească de la nevoia și obiectivele tale. Care vin din paradigma „asta știu să fac și asta vând” în loc să caute să înțeleagă specificul businessului tău, durerea, problema sau provocarea pe care tu o rezolvi pentru audiența ta.
→ Cum sunt ghidat în discuție și cum pune echipa întrebările, încât să-și obțină informația de la mine?
În strânsă legătură cu întrebarea anterioară, e posibil să nu reușești să surprinzi din prima sau de unul singur tot ce ar putea fi relevant din punctul de vedere al echipei de comunicare cu care stai de vorbă.
Însă aici e responsabilitatea celuilalt să pună întrebări și să asculte. Orientează-te după asta: ce lucruri ți se ridică la fileu, cum ești ghidat, cum se formulează niște întrebări, în așa fel încât, și dacă nu ai răspunsul imediat, să pleci cu o temă de gândire.
Și mai ales: uită-te și după lucruri care sunt contestate (argumentat, bineînțeles), nu doar după aprobare. Dacă ți se promite din start că totul e posibil, noi ne-am cam îngrijora. 😊
→ Cum va avea grijă echipa să meargă dincolo de „o vânzare reușită”?
Dincolo de „chimie” sau impresia din primele discuții, e important să te asiguri și că primești ceea ce ți se promite. Că nu doar „ți s-a vândut” ceva și apoi te trezești în situații neplăcute, în care: nu se mai livrează la timp sau în termenii stabiliți, în care nu știe stânga ce face dreapta (dacă sunt mai mulți oameni implicați în proces), în care vorbești cu prea multe persoane simultan sau în care ești pur și simplu neglijat. Implementarea nu trebuie să sufere.
Uită-te după o atitudine realistă și echilibrată la celălalt încă din procesul de vânzare și ofertare.
→ Sunt pregătit să mă angrenez la un proces amplu, care durează?
De partea cealaltă, e bine să fii pregătit pentru scenariul în care „rezultatul de care ai nevoie… ieri” nu e unul deloc util ție. O muncă făcută prea rapid, mai ales atunci când pui bazele unui demers strategic (de branding sau comunicare), înseamnă că ceva nu e tratat în profunzime. Și nu ți-ai dori ca lucrurile de bază ce orientează comunicarea unui brand să fie tratate superficial, doar ca să mai câștigi o zi.
În plus, orice comunicare presupune și o zonă de set-up, de pregătire. Așa că uită-te realist la toată perioada de până în comunicarea propriu-zisă. E nevoie să dai timp și răbdare și să nu te amăgești că începi comunicarea chiar de… mâine și nici că ai rezultate fulminante poimâine.
Comunicarea înseamnă câștigarea încrederii, iar asta se construiește în timp, nu se dă gata peste noapte. 😊
***
Pentru ca orice demers și parteneriat (de comunicare și nu numai, am îndrăzni să spunem) să meargă bine, trebuie să înțelegem că suntem aici să facem schimburi și să colaborăm. Iar întrebările de mai sus sperăm să orienteze antreprenorii care își doresc relații de business sănătoase și colaborări reușite pe termen lung.