Cum să îți crești vizibilitatea (fără bugete enorme de media)

de Crafters - 27 august, 2024

La competițiile de profil din industria noastră, una dintre categorii sună în felul următor: „Buget –, Creativitate +”. Dacă și tu te regăsești în paradigma asta – și adevărul este că multe businessuri antreprenoriale aflate la început de drum se află în această etapă –, atunci este bine să știi că, inclusiv în lipsa unui buget mare sau a unor investiții semnificative, există lucruri pe care le poți face. Așa cum scriam și în articolul de aici, nu întotdeauna bugetul (sau, mai bine spus, lipsa lui) este cel mai important factor sau cel care te împiedică să ai o vizibilitate crescută.

Înainte să-ți spunem ce poți să faci chiar și în aceste condiții, mai punctăm un lucru: bugetele de media sunt importante și sunt, în anumite etape, indispensabile pentru a crește ca reputație și credibilitate. Acesta nu este un articol care să spună că nu ai nevoie de ele absolut deloc sau niciodată.

Însă e adevărat că mulți antreprenori se descurajează în lipsa lor și nu mai pornesc deloc comunicarea sau nu știu ce anume pot să facă atunci când nu dispun de ele. Știi cum se spune: dacă dispui de bugete, salvezi timp; dacă dispui de timp, salvezi bugete – însă ceva cu siguranță trebuie să investești. La fel și în cazul bugetelor de media: dacă nu le ai, există asset-uri pe care trebuie să le construiești și să le știi cu mare claritate, pentru a te folosi de ele inteligent. Așa că iată câteva idei foarte concrete la care să apelezi.

Clarifică ce subiecte din industria ta cunoști în profunzime

Primul lucru pe care îl poți face este să inventariezi și să clarifici ce subiecte stăpânești mai bine ca alte voci sau businessuri din industria ta.

La ce te ajută asta?

👉 Îți generează conținut care are posibilitatea să se remarce pe termen mediu și lung.

👉 Arată expertiza ta și te transformă în top of mind pe categorie (sau pe anumite problematici foarte specifice). Altfel spus, te poziționează.

👉 Aduc valoare în ochii targetului, dacă răspund unor dileme/ întrebări/ puncte de tensiune pentru acesta sau dacă acoperă un gol de informație în industrie.

Cum anume identifici, de fapt, aceste subiecte? Ele sunt pe terenul comun dintre: ce știi să faci foarte bine (partea care ține de know-how în mod direct), lucrurile în care crezi și care te reprezintă (abordarea și filosofia din spate, modul în care faci lucrurile), respectiv opinii argumentate și puncte de vedere diferite pe care crezi că le poți aduce.

Să luăm câteva exemple foarte concrete: o companie de monitorizare structurală și geotehnică vorbește despre ce impact are asupra noastră, a tuturor, să avem un mediu construit sănătos structural. Un psihoterapeut vorbește despre traumă și reziliență și cum să ne recuperăm sănătatea mintală. Un studio de design interior vorbește despre ce înseamnă să avem interioare gândite cu sens și cum asta ne ajută să trăim noi înșine în armonie interioară. Noi vorbim despre comunicarea brandurilor antreprenoriale și cum se întemeiază ea pe relații de lucru sănătoase client-agenție.

Poate te întrebi și ce faci cu toate aceste informații, odată ce ai stabilit subiectele pe care le stăpânești mai bine ca oricine altcineva. Canalele și formatele în care te poți juca cu tot acest conținut depind doar de timpul, resursele și energia ta (deci selectează-le realist), respectiv modul în care te simți cel mai confortabil să te prezinți. Desigur, toate trebuie intersectate și cu modul în care consumă în general conținut publicul căruia i te adresezi. De exemplu, tot acest conținut se poate transforma în: conținut pe LinkedIn (în nume propriu sau pe pagina de brand), materiale de opinie (pe blog sau trimise către mass-media relevante), un newsletter dedicat și axat pe informație educațională sau o serie de reels pe Instagram.

Tips & tricks: E suficient să alegi, în această etapă, un singur canal, respectiv un singur format căruia să i te dedici și pe care să îl faci bine (sau mai bine ca alții) decât să îți risipești energia în toate direcțiile în același timp.

Inventariază ce fel de date și informații poți oferi către mass-media

Mai facem un pas înainte. Chiar dacă nu dispui de bugete de media impresionante, există totuși modalități prin care poți aborda presa fără să plătești pentru expunere și vizibilitate.

Ce îți trebuie pentru asta? Unul dintre lucrurile de mai jos (sau, în mod ideal, pe toate):

👉 O poveste care stă în picioare. Poți să spui, în câteva cuvinte (simple), cine ești și ce faci diferit în industria din care faci parte. Ține cont de faptul că background-ul sau povestea personală a antreprenorului poate să fie un instrument foarte valoros la început și o sursă de credibilitate importantă pentru un business care nu are încă un track record (așa spune și Vlad Andriescu, redactor-șef start-up.ro, aici).

👉 O inovație importantă. Ea poate veni din mai multe surse – poate fi o tehnologie, dar poate fi și o abordare nouă în piață, un serviciu livrat diferit, un know-how semnificativ (și demonstrabil) etc.

👉 O investiție. Chiar dacă nu ai încă o cifră de afaceri peste medie și alte date de business pe care să le poți pune pe masă, poate că ai făcut o investiție majoră sau ai atras surse de finanțare importante. Ele pot fi un subiect interesant și care să îți ofere credibilitate.

👉 O analiză realizată intern și din care poți trage concluzii relevante pentru piață. Desigur, poate nu ești încă în stadiul în care să duci la bun sfârșit analize sofisticate, realizate alături de companii de profil (de research), dar există moduri în care poți să-ți faci propriile analize (pe baza de clienți deja existenți, de exemplu). Rezultatele pot să aducă o perspectivă nouă asupra industriei și să îți ofere ocazia să arăți cum contribui tu la rezolvarea anumitor provocări care reies din analiza ta.

Ce faci cu toate aceste informații? Le transformi în pitch-uri către jurnaliști relevanți din industria ta (ce se pot transforma, la rândul lor, în interviuri) sau chiar în comunicate de presă. Însă, atenție, abordarea face totul:

👉 Nu te aștepta la rezultate rapide sau răspunsuri imediate.

👉 Nu te aștepta ca toată lumea să fie interesată de ceea ce faci.

👉 Nu pune presiune și nu te comporta ca și cum cineva îți datorează ceva.

Mai degrabă fii flexibil, deschis, arată-te disponibil și prezent pentru acel moment când lucrurile se vor alinia și jurnaliștii își vor aduce aminte de tine. Caută relația pe termen lung cu aceștia, nu „să câștigi” atenție imediat.

Pornește de la oamenii care te cunosc deja

Atunci când ești la început de drum, cea mai bună pârghie pe care să o folosești este și cea mai evidentă: oamenii care îți sunt deja la îndemână și care sunt în apropierea ta. Cei cu care ai relații calde, fie că sunt oameni din jurul tău care se potrivesc profilului tău de client ideal (deși nu au cumpărat neapărat de la tine până în prezent), fie că sunt deja clienți existenți (cu cât mai fideli, cu atât mai bine).

Lor poți să te adresezi în primul rând și pe ei poți să îi implici – în cel mai eficient mod pentru business, în acest punct. Cum anume poți face asta? Iată doar câteva idei:

👉 Emailuri/ mesaje în care să le spui despre tine și ce faci.

👉 Vouchere de trial sau de discount (cu diverse mecanisme de marketing sau referral în spate).

👉 Invitația într-o comunitate care să le aducă plus valoare (prin acces la informație sau la alte beneficii exclusive): un grup de Facebook, un newsletter, un broadcast channel pe Instagram etc.

👉 Invitația de a crea conținut împreună. Nu subestima acest mod de implicare. Este o modalitate soft de a intra în legătură cu alți oameni/ profesioniști relevanți din industria ta, fără să le ceri un efort major la schimb, dar care poate fi foarte util în mai multe moduri: te asociază cu oamenii respectivi, îi face pe ei să dea mai departe conținutul care îi vizează, îți permite să intri în legătură cu persoane noi (cu care poți lega relații profesionale pe termen lung), contribuie la un conținut de calitate pentru targetul pe care îl ai. Din nou, este important să ai în minte un lucru: întotdeauna, fă această invitație pe bune, fără așteptări și cu onestitate. Nu te folosi pur și simplu de ceilalți, asta se va vedea foarte rapid de partea cealaltă.

Organizează un PR Blitz

PR Blitz-ul este una dintre cele mai cunoscute tactici de PR. La ce ne referim? La livrările (sau cadourile) simbolice, care au de-a face cu brandul sau businessul tău, și pe care le poți face către oameni relevanți din spațiul public/ online.

Da, este o tehnică arhicunoscută deja, dar și în acest caz detaliile fac diferența. Sau, altfel spus, modul în care o duci la capăt poate să te ajute sau să te încurce (și să nu îți aducă mare lucru în final). PR Blitz-urile sunt însă o modalitate excelentă (și care presupune relativ puține resurse) de a invita la trial un public rece, care nu te cunoaște încă, respectiv de a intra în contact cu o serie de key opinion leaders (KOLs) foarte relevanți pentru categoria în care activezi.

Ce te ajută să te faci remarcat atunci când organizezi un PR Blitz?

👉 Creativitatea din spatele livrării și mesajul general pe care îl livrezi. Aici te poți juca în multe feluri. Caută să spui o poveste și să transmiți un mesaj dincolo de a avea „cel mai scump” pachet de PR sau doar de a oferi produsul tău.

👉 Felul în care alegi destinatarii acestor livrări. Alege oameni relevanți, cu comunități închegate (mai degrabă decât cu sute de mii de followers), persoane care inspiră încredere și sunt realmente KOLs pe care îi urmărești.

👉 Modalitatea în care îi abordezi pentru a le cere acordul. Contactează-i înainte, cere-le permisiunea pentru a le livra acest cadou și, neapărat, spune-le că nu aștepți nimic în schimb și că doar vrei să primească/ să cunoască/ să testeze ceea ce le trimiți. Vorbește sincer când le spui asta și lasă-i pe ei să decidă ce fac apoi și dacă aleg să facă ceva în raport cu brandul tău.

👉 Așteptările, respectiv ce faci mai departe. Cum spuneam deja, pleacă de la o singură așteptare: că vrei să intri în contact cu ei și să le trimiți pur și simplu ceva relevant legat de ceea ce faci. Nu căuta să forțezi lucrurile sau să transmiți că te aștepți ca cineva să posteze ceva ulterior despre livrarea primită. Apoi, un singur PR Blitz poate să nu aducă zeci de postări despre brandul tău, dar poate să fie o modalitate bună de a face follow-up, de a cere un feedback, de a rămâne în contact pe termen lung cu un KOL, de a-i cere permisiunea pentru a-l ține la curent și cu alte noutăți din businessul tău.

Nu ai bugete de media, dar trebuie să ai câteva lucruri bine puse la punct

Am listat mai sus câteva idei care să te ajute să obții vizibilitate, chiar și în lipsa unor bugete semnificative de media (pentru publisheri, pentru campanii de ad-uri online, pentru alte mijloace publicitare etc.).

Însă există o infrastructură minimală pe care credem că trebuie să o pui la punct, indiferent dacă bugetele de media lipsesc sau nu. Aici îți recomandăm să nu faci „economii” sau rabat de la calitate. Iată la ce ne referim, pe scurt:

👉 Claritate în business și legată de brand. Am spus-o în mai multe rânduri, fără să știi câteva lucruri-cheie (model de business, target/ audiență, diferențiatori, poziționare, viziune, valori), va fi greu să pui în aplicare orice fel de idee de comunicare, care să aibă cap și coadă.

👉 O identitate vizuală coerentă. Aici nu ne referim doar la logo, ci la tot ceea ce ține de universul vizual al brandului, inclusiv template-uri cu care poți lucra pentru canalele de social media, de exemplu. Trebuie să fii recognoscibil online și să ai o direcție vizuală coerentă, care se păstrează, care este totodată fresh și distinctivă.

👉 Canale proprii bine puse la punct. Fie că vorbim despre website, fie că vorbim despre alte canale relevante și pe care le prioritizezi ca fiind „cartea de vizită” cea mai importantă a brandului tău.

👉 Alte asset-uri de prezentare. Am numi aici cel puțin un credential sau un set de fotografii reprezentative (cu echipa, cu produsele etc., în funcție de specificul fiecărui business).

***

De aici poți începe să construiești și fără să ai bugetele multinaționalelor. Și nu uita, o strategie de comunicare foarte ancorată în felul în care funcționează businessul tău și în felul în care arată brandul tău – te poate ajută să obții vizibilitate și fără să investești everything everywhere all at once.

Disclaimer: ideile din acest articol trebuie adaptate în funcție de profilul fiecărui business, de industria din care face parte și de modelul de business. Nu reprezintă o rețetă magică și nu sunt replicabile 100% pe orice tip de brand antreprenorial. Există businessuri, industrii și contexte în care bugetul de media poate fi indispensabil încă din stadiile foarte timpurii de dezvoltare, corelat și cu obiectivele de business setate.

Despre autor

Crafters
Agenția de comunicare pentru antreprenori. Small Consultancy of the Year (Romanian PR Award, 2021)
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap