
Elena Ghiniță, Specialist LinkedIn: „LinkedIn este un joc pe termen lung”
de Crafters - 19 august, 2021
You know the drill: în fiecare vineri dimineață, inițiem o serie de conversații scurte cu oameni pricepuți în ale comunicării și marketingului. Fiecare mini-interviu se află la intersecția dintre comunicare și antreprenoriat și are în centru un profesionist de la care știm sigur că antreprenorii au ce-nvăța.
Astăzi discutăm, pe scurt, despre LinkedIn cu Elena Ghiniță, Managing Partner @ Linkedist și specialist în marketing și comunicare B2B pe LinkedIn. Împreună cu colegii ei, Elena ajută companiile, antreprenorii și profesioniștii să creeze conținut valoros și să pună la treabă strategia potrivită pe LinkedIn. În plus, Elena lucrează cu Ambasada Danemarcei din București unde susține business-urile daneze să intre pe piața din România.
Am povestit în continuare cu Elena despre principiile și instrumentele de bază de care ar trebui să țină cont orice antreprenor care vrea să-și crească pagina de LinkedIn. Dacă – după ce citești interviul – vrei să mergi în profunzime, îți recomandăm să începi de aici.
Care sunt, din experiența ta, cele mai mari provocări pe care le întâmpină antreprenorii atunci când vor să creeze conținut pe LinkedIn și cum le pot rezolva?
În ultimii doi ani, am fost foarte activă pe LinkedIn și tot de atunci am început să vorbesc cu foarte multe persoane despre platformă, iar ce observ este că cele mai mari provocări ale antreprenorilor țin de păstrarea unei activități constatate, de crearea de conținut, de networking – piedici care se traduc, pentru aceștia, într-un fel de impostor syndrome. De exemplu, în destul de multe conversații și sesiuni de consultanță cu antreprenori și nu numai, sunt întrebată frecvent: „De ce să scriu pe LinkedIn? Oricum nu îmi citește nimeni postările” sau „Nu am destulă expertiză în domeniu. Sunt alții mai buni ca mine.”
Pentru persoanele care au astfel de dubii, am același mesaj: „Do it anyway”. După ce atingi un anumit nivel de experiență, cred că avem cu toții ceva de spus. Și dacă mai adaugi și puțin storytelling și perseverență, postările tale vor ajunge treptat să fie citite de tot mai mulți oameni.
Următoarea provocare este lipsa timpului. Știm cu toții (sau cel puțin am auzit) că un antreprenor trebuie să facă de toate în aceleași 24 de ore de care dispunem cu toții. Din acest motiv, mulți aleg să prioritizeze alte activități.
Care sunt cele mai importante bune practici pe care ar trebui să se sprijine orice strategie de conținut pe LinkedIn?
Ținând cont de faptul că și LinkedIn este o platformă socială, este relevant și important să fim sociali. Adică să interacționăm cu postările altor persoane, să răspundem la comentarii și mesaje, să ne conectăm cu acei profesioniști relevanți pentru noi.
Cred însă că cea mai bună practică este consistența. LinkedIn este un joc pe termen lung. Nu funcționează eficient doar dacă ți-ai deschis un cont, ai scris o postare și îl mai accesezi din nou după câteva luni.
Ce instrumente au la îndemână antreprenorii care vor să crească baza de followeri pentru pagina lor de companie?
În primul rând trebuie creat, bineînțeles, conținut relevant. Din experiență, pot spune că una-două postări pe săptămână sunt suficiente pentru a atrage o bază minimă de followeri.
Mai apoi, vorbim de integrarea profilului privat cu cel al companiei. În felul ăsta, poți invita 100 de persoane pe lună din network-ul tău să urmărească pagina de companie.
De asemenea, datorită faptului că LinkedIn (încă) promovează creșterea organică e important ca antreprenorul împreună cu colegii săi să reacționeze la postările companiei. Atunci când dai like unei postări, oamenii din network-ul tău vor vedea și ei acea postare. Iar dacă ei vor da like la rândul lor, o vor vedea și oamenii din network-ul lor. Și tot așa 🙂
În cele din urmă, avem opțiunea de a promova o postare prin paid ads. Dacă ai un material interesant, un studiu de caz, un review, cu care vrei să ajungi la mai mulți oameni, poți plăti și promova postarea către cei din audiența ta.
Ce recomandări ai pentru antreprenorii care vor să-și crească brandul personal pe LinkedIn?
Comentează la alte postări și creează conținut. În această ordine. 🙂
Mulți dintre noi subestimăm faptul că și comentariile sunt o formă de conținut. Ba chiar una mai eficientă în unele cazuri și care ia mai puțin timp. Atunci când scriem un comentariu relevant care adaugă valoare postării inițiale, o să ieșim în evidență.
În linie cu această abordare, o altă recomandare – mai ales dacă vrei să faci vânzări – este să comentezi la conținutul postat de clienții tăi ideali. Dacă aceștia sunt activi și creează conținut, poți ușor să aplici conceptul de social selling – adică să creezi o relație cu ei înainte de a discuta despre produsul sau serviciul tău.