Goana după a face comunicare cu resurse cât mai puține

de Crafters - 29 ianuarie, 2025

Hai să facem un scurt exercițiu. E 2025 și, ca să nu ne ascundem după deget, comunicarea, așa cum o știam, e pe cale să se schimbe (mai mult decât a făcut-o deja).

Da, știm, poate nu pare că spunem un mare adevăr – comunicarea este, prin definiție, un domeniu care va continua să absoarbă întotdeauna transformările și inovațiile cu o viteză extraordinară –, însă ceea ce trăim acum pare a fi fără precedent.

Comunicarea antreprenorială în 2025: între crize politice și economice, TikTok și ChatGPT

Dacă ne uităm la contextul în care suntem, sunt cel puțin trei factori majori care dau bătăi de cap și celor mai pricepuți experți în comunicare.

Pe de o parte, suntem încă într-un context politic turbulent, care ia mult spațiu de comunicare și cere o atenție foarte mare din partea publicului larg. Am văzut cu toții cât de dificil poate fi să captezi spațiu media într-o perioadă electorală ca cea de la final de 2024, când tot ceea ce ne interesa, pe bună dreptate, erau subiectele politice.

Pe de altă parte, instrumentele de inteligență artificială atrag tot mai mult hype, odată cu percepția că un om de comunicare poate fi relativ ușor de înlocuit în acest context (am mai dezbătut folosirea AI în marcomm și aici). Apare foarte ușor întrebarea „dar de ce aș mai plăti un buget către o echipă sau o agenție de comunicare, când pot să-mi generez conținut și să rezolv toate sarcinile importante cu ajutorul ChatGPT?” Și, desigur, întrebarea poate să fie chiar legitimă, mai ales pentru: 1) cineva care nu știe cum arată comunicarea bine făcută și/ sau nu are termen de comparație, 2) cineva care are în general un bias legat de valoarea atribuită comunicării ca timp, efort și resurse financiare implicate, 3) cineva care a avut experiențe negative alături de alți parteneri de comunicare și a tras concluzia că, oricum, nu prea se face treabă bună în acest domeniu.

Și, nu în ultimul rând, dezvoltarea a tot mai multe platforme de social media cum ar fi TikTok – și a unor narative însoțitoare, ce deformează sau cosmetizează mult realitatea – creează și ea percepția că se poate face magie cu bugete minime, dacă nu chiar cu resurse zero. Asistăm la o întoarcere a celebrei dorințe „să facem un viral”, ceea ce nu e de blamat, în contextul unor algoritmi social media ușor de corupt și a unor practici mai puțin etice și sănătoase în acest sens (citește și opinia lui Alex Ciucă de aici, pentru o perspectivă despre cum arată social media în 2025).

Așa că trăim vremuri interesante cu siguranță, atât ca profesioniști în industrie, cât și ca antreprenori pe cale să înceapă sau să problematizeze demersuri de comunicare mai coerente și închegate în acest an.

Presiunea pe bugete pare mai mare ca niciodată și, în tot acest context, așteptările sunt și ele mai ridicate ca oricând. De la antreprenori – să vină cu viziune și claritate, de la partenerii de comunicare – să însoțească strategic, să depășească o gândire standard și ușor de replicat, să trateze comunicarea unui brand în profunzime. Iar audiențele așteaptă de la ambele tabere să vadă o comunicare cu cap și cu coadă, care să îi emoționeze, să îi atingă și să fie cu adevărat pentru și despre ei.

Ce e de făcut pornind de aici? Unde merită să investești și în 2025 – și dacă ai resurse mai puține la dispoziție, dar și dacă „vin vremuri grele”? Ce pierzi dacă încerci să scurtcircuitezi comunicarea? Iată recomandările noastre.

Presiunea pe bugete: în ce merită să investești în 2025 (și mai departe)

Înainte de a ne lansa în câteva sugestii și recomandări, mai facem un disclaimer important.

👉 Nu există rețete magice care-ți aduc succesul în comunicare peste noapte. Ele nu s-au inventat în nicio arie a vieții noastre, de altfel. Sigur, cu toții vrem să eficientizăm, cu toții căutăm metode care să fie deja testate și care să ne aducă rezultate în mod garantat, dar adevărul este că dacă sună prea bine să fie adevărat, de obicei chiar așa este: o promisiune fără fundament, lucru aplicabil și pentru rezultatele procesului de comunicare.

👉 Mai devreme sau mai târziu, o comunicare superficială se vede. E bine să nu subestimăm audiența unui brand. Mai ales dacă vorbim despre produse cu valoare ridicată, despre servicii sau despre branduri premium, nu funcționează să ai o comunicare copy-paste, prea generală sau cu resurse zero. Este adevărat, nu toată lumea are ochi de vultur să sesizeze nuanțele, dar oamenii simt când sunt păcăliți, inclusiv la nivel de comunicare.

👉 Să lași comunicarea complet în derivă sau pe „mâinile” AI-ului este aproape iresponsabil. Dacă vrei un brand care să crească sănătos, dacă ai un plan de creștere și dezvoltare și dacă, în general, iei în serios ceea ce înseamnă să fii responsabil de un brand, atunci concluzia e simplă: știi deja că nu te poți lipsi de comunicare. Dacă faci business cu etică și viziune, cel mai probabil așa îți dorești să fie și comunicarea pentru el, așa că sperăm că ți se par și ție inacceptabile compromisurile legate de modalitățile mai puțin etice prin care poți ajunge la publicul tău (ne referim aici la utilizarea de boți, asocieri cu influenceri discutabili ca reputație, utilizarea inteligenței artificiale pentru a produce tot conținutul utilizat în promovare și altele).

Dacă ne putem pune de acord cu cele trei principii de mai sus, atunci iată unde îți recomandăm să-ți menții atenția în 2025 și pe mai departe.

 

Alege doar câteva canale unde să faci o comunicare foarte bună

Nu trebuie să fii „peste tooot”. Mai ales în contexte sensibile, când presiunea pe bugete escaladează, și mai ales atunci când vorbim despre branduri antreprenoriale prudente prin natură și fără bugete de tip sky is the limit, alege doar câteva canale unde să te evidențiezi și unde să faci cea mai bună muncă a ta.

Știm, tentația de a fi în cât mai multe locuri și de a capta audiențe din ce în ce mai mari este ridicată, dar, dacă trebuie să te limitezi sau să restrângi focusul, fă-o în așa fel încât să menții calitatea pe mai puține canale versus să alergi sprinturi pe prea multe.

Fie că este vorba despre un newsletter educațional foarte bun sau despre conținutul video de pe Instagram, fie că este vorba despre alegerea foarte inteligentă a influencerilor cu care colaborezi sau despre cum îți expui brandul personal prin conținut pe LinkedIn, fie că ai o strategie impecabilă de earned media și reușești să oferi opinii extrem de valoroase prin materiale de presă, fă mai puține lucruri, însă fă-le foarte bine – și asta s-ar putea să fie suficient, cel puțin până poți crește din nou bugetele alocate în comunicare.

Uită-te la comunicare ca la un motor al adaptabilității

Am spus-o și mai devreme. Pentru că un brand nu trăiește și nu există într-un vid, ci într-un context, comunicarea este ceea ce îl ajută să rămână conectat la acesta: la trenduri, la evoluții, la schimbări subtile de paradigmă, la modificări importante în comportamentul de achiziție al clienților și consumatorilor săi.

Comunicarea este principalul instrument care captează, absoarbe și poate folosi cu abilitate transformările sociale, economice, comportamentale pe care le trăim – și care sunt tot mai dese și mai rapide astăzi.

Poate pare puțin lucru, dar este cu siguranță o chestiune subestimată: dacă vrei să rămâi relevant, mai ales în contexte foarte imprevizibile, comunicarea rămâne o investiție bună pe care poți să o faci pentru tine și brandul tău, care te ajută să rămâi flexibil, agil și capabil să te adaptezi la orice ar putea urma.

Raportează-te la comunicare pe termen lung, ca la un instrument care te trece inclusiv prin/ de crize

Am trecut deja, la nivel mondial și local, prin prea multe crize în ultimii ani: pandemie, război, inflație, șocuri politice după șocuri politice.

Într-un context marcat de o instabilitate din ce în ce mai mare, comunicarea rămâne un instrument fundamental de educație și de proactivitate. „Da, sigur, cine investește în așa ceva?”, poate te întrebi.

E adevărat, sunt investiții pe termen lung, care-și arată rezultatele cu o mai mare răbdare și exact în situații dificile: când traversăm crize, când avem nevoie de fidelitatea publicurilor noastre și de încrederea lor. Iar ele nu se obțin peste noapte, așa că începe de acum să te gândești dacă poți clădi de azi ceea ce te poate salva atunci când apar turbulențe ale contextului în care te afli.

Ia alături un partener care înțelege în profunzime viziunea de business și brandul tău antreprenorial

Gândirea critică nu prea e apanajul inteligenței artificiale. Nici gândirea strategică și 100% personalizată nu e chiar punctul forte al instrumentelor care ne promit eficientizarea în tot și în toate.

Și una, și cealaltă sunt însă esențiale într-o comunicare bine făcută și aparțin pe deplin oamenilor și, mai specific, profesioniștilor. Dacă ar fi ca acest context – marcat de instabilitate, potențiale derapaje ale atenției, aglomerare de informații și de tool-uri de care ne putem ajuta – să ne învețe ceva, ar fi că e nevoie să alegem mai bine partenerii de care ne însoțim.

Tocmai pentru că avem nevoie de mai mult decât ceea ce putem face acum și singuri, e necesar să ai alături parteneri responsabili, care înțeleg în profunzime business-uri și branduri și pot să ofere ghidaj, suport, o privire critică, pot să lege elementele din puzzle și pot să spună „am deraiat de la direcția pe care am stabilit-o, hai să ne întoarcem”.

Așa cum am mai spus-o în trecut, nicicând nu a fost o perioadă mai bună pentru ca umanitatea – și atributele ei: simț critic, empatie, realizarea de conexiuni, relaționare, capacitatea de a produce ceva unic, care să capteze atenția – să fie mai importantă.

***

Sperăm ca, la final, să rămâi cu o singură idee: comunicarea nu este și nu ar trebui să fie privită ca un lux. Ea este esențială pentru supraviețuirea pe termen lung. Deci chiar și în contexte dificile – sau poate tocmai în contexte volatile, în care pare că avem din ce în ce mai puțin control – ea rămâne importantă și este o ancoră de stabilitate și constanță, care ne poate ghida în relaționarea cu audiența brandului nostru.

Desigur, bugetul este întotdeauna important și este primul afectat de perioade ca cele pe care le traversăm, dar ai încercat vreodată să comunici cu zero resurse și să fi ieșit ceva cu adevărat bun din asta? Nu înseamnă că nu trebuie să fii inteligent în consumarea și alocarea bugetului, dar nici să faci ca 1+1 să fie egal cu 3 de fiecare dată.

Sperăm să urmeze vremuri pe care să le navigăm cât mai lin, cu grijă și atenție la ce punem în comunicarea brandurilor pe care le ghidăm.

 

Despre autor

Crafters
Agenția de comunicare pentru brandurile antreprenoriale. Small Consultancy of the Year (Romanian PR Award, 2021)
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap