
[#Insight] Cum dai un brief bun agenției de comunicare
de Oana - 22 octombrie, 2020
Povesteam acum câteva săptămâni despre cum construim o strategie de comunicare relevantă – ce întrebări îți pui, care sunt pașii, de unde începi dacă vrei să treci pe cont propriu prin demersul ăsta.
Luna asta, seria #Insight este pentru antreprenorii care se-ntreabă ce-i un brief de comunicare și la ce folosește. Am plusat și am răspuns și la: de ce e important și ce poți să faci ca să iasă brieful bun; cum arată un brief folositor și care sunt lucrurile la care trebuie să te gândești înainte să-ncepi comunicarea.
Brief
/briːf/
→ conține dedesubturi de business și brand, esențiale pentru atunci când conturezi comunicarea.Câteva dintre lucrurile-cheie: istoria proiectului, obiective, profilul audienței, universul brandului tău, mesajele importante, competiție, viziunea de business, livrabilele.
→ ajută agenția să aibă claritate asupra proiectului tău.
→ orientează strategia de comunicare și planul de acțiuni.
De ce contează
E important să aloci timp briefului și să te gândești atent la ce îți dorești să obții din demersul de comunicare. Dacă nu știi unde vrei să ajungi, cum știi că ai ajuns acolo?
Cu cât definești mai specific ce problemă vrei să rezolvi, care este ideea principală pe care vrei să o comunici despre brandul tău, care este viziunea ta de business, cu atât echipa de comunicare înțelege mai bine direcția în care trebuie să construiască și de-ce-ul din spate.
Un brief bun ajută și implementarea – ai mai puține revizuiri și răzgândiri pe parcursul demersului de comunicare.
Ce aduce valoare într-un brief
Lucrurile specifice și concrete
Uneori e greu să pui în cuvinte tot ce-ți imaginezi. Iată câteva metode pe care le poți folosi ca să fii cât mai specific:
→ Caută exemple de la noi sau din afară de branduri care comunică similar cu ce ai tu în minte.
→ Poate te gândești că ceea ce te definește este profesionalismul. Știi că e un cuvânt gol, dar nu-ți dai seama cum să-i spui altfel. Încearcă să-l înlocuiești cu 2-3 povești care au arătat atitudinea profesionistă despre care vrei să fii cunoscut.
→ Ești la capitolul obiective? Gândește-te la ce vrei să obții concret și cum vei măsura rezultatele.
→ Întreabă-te mereu: de ce vreau să fac asta, la ce mă ajută, este în acord cu viziunea mea și cu planurile mele de business?
Focusul
Știm că uneori totul pare important, însă în comunicare e nevoie de exercițiul „sacrificiului”.
→ Prioritizează ceea ce este cu adevărat important, altfel riști să creezi confuzie, să nu-ți atingi obiectivele, să te frustrezi. Nu lansa toate produsele în aceeași lună, nu face două campanii de sales diferite în același timp.
→ Nu miza pe „comunicarea-cea-care-le-rezolvă-pe-toate” pentru că, spolier alert, nu le rezolvă. 😊
Viziunea de business
Sursa comunicării: viziunea de business. E important să fie articulată, conturată și asumată.
→ Care sunt serviciile și produsele pe care vrei să le comunici?
→ Cum vrei să crești?
→ Care sunt planurile pe următoarele luni?
→ Care sunt lucrurile de la care nu vrei să te abați pe parcurs?
Asumarea unei direcții
Antreprenoriatul este, în esență, un exercițiu al schimbării continue. Cu toate astea, e important să-ți asumi câteva lucruri asupra cărora să nu te răzgândești des. Dintre cele mai importante: vocea brandului tău, misiunea acestuia, direcția vizuală.
Pragmatismul
Antreprenorii sunt de multe ori oameni-orchestră. E important să evaluezi cinstit resursele pe care le ai pentru comunicare – buget, timp și oameni. Cu cât știi asta de la-nceput, cu atât poți să setezi niște coordonate realiste din start. Dacă pornești de la ideea sky is the limit, deși știi că resursele tale sunt limitate, vei da banii pe o strategie de comunicare lipsită de pragmatism și greu, poate chiar imposibil de implementat ulterior.

Am povestit și mai amănunțit despre ce-nseamnă un brief bun pe Instagram.
Swipe left & enjoy 👇👇👇
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram