
Ioana Zvâc, digital strategist: „Strategia elimină alegerile bazate pe convingeri personale”
de Crafters - 14 mai, 2021
Când nu muncim, citim, ne documentăm sau învățăm de la alți specialiști din domeniu. Pe unii dintre ei, o dată pe săptămână, îi tragem de mânecă și îi rugăm să ne răspundă la câteva întrebări despre felia de comunicare și marketing la care se pricep cel mai bine.
În continuarea discuției de săptămâna trecută cu Laura Ionescu, astăzi ne bucurăm să o luăm la întrebări pe Ioana Zvâc, jumătatea fondatoare Dume de Mestecat, digital strategist și specialist în social media cu peste 10 ani de experiență atât în agenție, cât și pe cont propriu.
Discutăm cu Ioana despre social media, strategie și bune practici în 2021.
Pare că toată lumea se pricepe la social media. Ce trebuie să știe totuși un specialist în social media ca să fii sigur că-și face munca brici?
Probabil că cel mai important skill e să selecteze informația relevantă în timp ce se ține la curent cu ce e nou. E ușor să te pierzi în volumul de informații, updates, feature-uri, roll-outs, platforme noi, campanii noi etc. Și atunci, cred eu, cine știe cum să își culeagă din toate astea doar ce îi trebuie sau îl inspiră și reușește să le integreze deștept în munca lui, e top.
Ce presupune munca ta de strateg în digital?
Eu mi-o imaginez ca scrisul începutului unei povești. De obicei, finalul poveștii vine de la client: „vreau să obțin asta”. Iar strategia e procesul în care definești cadrul, personajele, intriga, toate în linie cu așteptările deja setate de final. În digital, specific, presupune și organizarea în detaliu a canalelor prin care zici povestea: cum faci ca site-ul, canalele de social media, newsletterele (și nu numai) să se completeze și să tragă împreună în aceeași direcție.
Odată ce strategia e bătută în cuie, nu numai că ai o hartă clară a planului de comunicare, dar, de fiecare dată când îți va veni o idee nouă, ai unde să te întorci și să verifici dacă are sens pentru tine să îi dai curs.
Pentru antreprenori, strategia pare de multe ori un proces abstract. Cum îi convingi pe cei cu care lucrezi de importanța strategiei? Sau, altfel spus, de ce este strategia importantă?
Dacă e cazul, încerc să le explic că e ca și cum te-ai apuca să construiești o casă fără un plan. Cel mai probabil o să îți dai seama pe la jumătate că nu e ce vrei sau ce ai nevoie. În plus, e nedrept ca ulterior să pretinzi de la o echipă că face alegerile corecte atunci când nu există un filtru comun prin care să le treci. Strategia elimină eventualele alegeri din convingeri personale (hai să intrăm pe Tik Tok, pentru că așa îmi sună mie bine) și construiește planul în linie cu obiectivele brand-ului și cu bugetul clientului (hai să intrăm pe Tik Tok, pentru că are sens pentru noi).
Ce se află în spatele comunicării unui brand care are succes în social media?
Tricky one, pentru că succesul încă mai înseamnă pentru mulți ‘conținut viral’. Pentru mine, succesul înseamnă că ți-ai îndeplinit obiectivele, nu că mi-ai trecut neapărat prin feed. Poate pentru brand-ul tău are sens să îți construiești reputație printre ingineri și eu pur și simplu nu sunt în target. Iar, ca să îți atingi obiectivele, e important să ți le setezi (știu, pare intuitiv, dar e un proces în sine să decizi care sunt prioritățile tale), să ai un traseu clar prin care să le atingi, creație marfă construită pe nucleul ăsta și, evident, un buget care să îți permită să implementezi ce ți-ai propus.
Dacă ar fi să alegi 2-3 bune practici în social media, care ți s-ar părea cele mai importante? De ce anume ar trebui să țină cont un brand antreprenorial când vrea să comunice în online?
E greu să aleg doar câteva, pentru că diferă de la caz la caz. De fapt, de asta și cred că există strategia, pentru că nu există o rețetă pentru toate brand-urile. Dar, dacă e să le menționez pe cele pe care le-am întâlnit cel mai des: conținut în serialitate (mai exact, definirea pilonilor de conținut recurenți, ca să te asiguri că ai coerență și consistență), conținut erou ocazional (o campanie pe care ești all in pe o perioadă limitată de timp) și interacțiunea rapidă și personală cu cei din comunitate.
Ce branduri îți plac cum comunică în social media?
Top of mind pentru mine sunt Netflix și KFC.
De unde afli tot ce mișcă în strategie și social media? Dă-ne câteva recomandări de publicații pe care le urmărești.
Unul dintre cele mai relevante studii anuale e The Global State of Digital de la Hootsuite. La asta se mai adaugă studii ocazionale lansate de Socialbakers sau Sprout Social și tot felul de selecții de campanii relevante făcute de ei sau alte tool-uri și publicații din aceeași categorie. Mai urmăresc secțiunile relevante de la festivaluri, care sunt ocazii bune de a descoperi campanii care au avut succes, dar care pur și simplu nu au apărut la tine în feed. Dintre sursele locale, mai citesc Newsletter pe legale de la Avocatoo și newsletter-ul FOMO al lui Cristian Manafu.
#FridayBlendTalks este o serie de conversații scurte cu oameni pricepuți în ale comunicării și marketingului. În fiecare vineri, alegem un subiect de la intersecția dintre comunicare și antreprenoriat și luăm la întrebări un om de la care știm sigur că avem ce-nvăța.