
Răzvan Drăgoi, The Trainers: „Aveam nevoie de un 2020, mai ales pentru procesele din interiorul organizațiilor”
de Crafters - 13 ianuarie, 2021
Pe Răzvan Drăgoi l-am cunoscut de-a lungul timpului în rolul de trainer, de manager și de antreprenor. În cei peste 20 de ani de experiență ai săi, Răzvan a fost, pe rând, Răzvan de la FAN Courier, Răzvan de la The Trainers, Răzvan de la Farmasi, iar acum este Răzvan de la Smart ID.
Indiferent de pălăria pe care a purtat-o, Răzvan spune că metalitatea antreprenorială a fost cea care l-a orientat de fiecare dată în alegerile profesionale și care a dat suflu tuturor proiectelor în care s-a implicat. Iar acestea nu au fost deloc puține.
În 2015, Răzvan a fondat The Trainers, prima platformă digitală care conectează companiile din România cu traineri din diferite domenii – un proiect despre care s-a vorbit în momentul lansării ca fiind LinkedIn-ul industriei de training.
Până la finalul lui 2019, Răzvan a fost parte din echipa de decizie a FAN Courier, unde a pus în practică mecanismul de Management Regional de Franciză, prima Școală de Curierat din România, prima aplicație mobilă și primul serviciu de plată la livrare dedicat clienților FAN Courier.
În prezent, Răzvan conduce Smart ID, liderul în soluții destinate mediilor intensive din România pentru industrii precum retail, logistică și energie, dar și proiectul său antreprenorial The Trainers.
Pentru el, 2020 a venit cu o avalanșă de schimbări profesionale și personale – o casă nouă, alți parteneri de business, un job diferit și alt fel de proiecte. Spune că pandemia doar a intensificat ritmul schimbărilor și, în mod paradoxal, a făcut totul mai simplu.
Am povestit cu Răzvan (de data asta în scris) despre cum a simțit pandemia din rolul său dublu – cel de antreprenor, dar și de manager într-o companie de IT. Am discutat despre ce a fost bine, ce a fost greu, cum a traversat perioada pandemiei până acum, care sunt trendurile și schimbările pe care le vede la orizont în domeniul de retail în care activează Smart ID și cum se uită către 2021.
Cum arătau lucrurile pentru tine când a izbucnit pandemia?
Pe toate planurile, personal și profesional, eram într-o etapă de schimbare. Îmi schimbasem casa, îmi schimbasem partenerul de business principal, aveam proiecte noi în businessul propriu.
La început am fost și curios, dar și îngrijorat. Cred că ceea ce m-a ajutat foarte mult a fost că eram oricum într-o etapă de tranziție așa că adaptarea la un nou context a fost mai… ușoară.
Eram practic deja în mijlocul schimbării când a izbucnit pandemia.
Ce îți aduci aminte că ai gândit și simțit în acel moment? Ce ți-a trecut prin minte prima dată?
Responsabilitate și consecințe.
Toate întrebările pe care le aveam și care îmi consumau energia erau orientate invariabil către aceste două direcții. Pe de-o parte, responsabilitatea față de oamenii pe care îi conduceam, dar mai ales consecințele deciziilor pe care urma să le iau.
Lipsa de predictibilitate m-a încurcat, dar, în egală măsură, m-a ajutat să nu urmez tipare deja cunoscute. Am simțit că am o foaie albă în față și, ținând cont de responsabilitatea pe care o aveam față de parteneri și echipă, am început să consolidez calea în care am crezut.
Din nou, fără nicio constrângere de tipar. Iar asta s-a dovedit a fi un câștig.
Ce a fost greu și ce a fost ușor?
Dificultatea a venit din deciziile pe care a trebuit să le iau cu privire la oamenii pe care îi coordonam, la siguranța lor și la definirea noului normal în business.
Pe de altă parte, ne-a fost destul de ușor să ne adaptăm noilor condiții. Spun asta pentru că, în cei cinci ani de activitate ai The Trainers, am rămas tot timpul aliniați viziunii inițiale și am construit un model de business flexibil, în care ne-am uitat la previziuni și trenduri din industrie. Această decizie din trecut ne-a ajutat să trecem mai ușor peste perioada dificilă din 2020 – când am avut proiecte blocate, pe alocuri închise.
Am reușit să nu închidem businessul. A fost o perioadă în care am putut să fim creativi și să experimentăm. Am pornit o serie de materiale video pe canalul de YouTube al The Trainers și am adaptat anumite cursuri pentru mediul online.
A fost vreo decizie dificilă pe care a trebuit să o iei ca urmare a contextului?
Da. Când s-a încheiat perioada de carantină impusă la nivel național, pe 15 mai 2020, a trebuit să iau o serie de decizii cu privire la reluarea activității oamenilor din teren, iar asta a implicat să-mi asum un grad de risc în ceea ce privește siguranța și expunerea lor.
Decizii de felul ăsta mi se par mai dificile decât cele care pot afecta negativ un KPI sau orice tip de metric de business. Am fost înconjurat însă de o echipă care s-a mobilizat exemplar, iar decizia de revenire pe teren a fost luată natural, mai ales că am implicat și echipa în procesul de decizie – în felul ăsta, a fost și în puterea și controlul oamenilor din echipă să hotărască ce vom face mai departe.
Cum merg lucrurile cu proiectul tău antreprenorial, The Trainers? Cum ați trecut prin pandemie?
Am putea spune ca industria din care face parte The Trainers este încă afectată de consecințele pandemiei. Sunt convins că, dacă am fi rămas în aceeași modalitate de funcționare, în mod cert am fi fost blocați acum.
Într-o perioadă în care majoritatea jucătorilor din industrie ieșeau în piață oferind resurse gratuit, am decis să abordăm situația mai pragmatic, mult mai orientat către noul context în care partenerii noștri activau.
Ai făcut vreo schimbare?
Da, am facut mai multe schimbări în abordarea training-urilor noastre, având în minte două aspecte principale:
→ Procesele companiilor aveau nevoie de transparență și predictibilitate.
→ Am înțeles că bugetele vor fi afectate, dar în mod cert învățarea nu avea cum să se oprească.
De aceea, am decis să schimbăm modul în care abordăm cele două realități. Am adus niște modificări modelului de business și am lansat două noi tipuri de servicii:
→ Unul care propune o modalitate nouă în care echipele învață.
Procesul clasic de învățare spune ca un membru al echipei primește informație în linie cu competențele care sunt necesar de dezvoltat. El asimilează (cât asimilează), pune în practică (cât pune în practică, singur sau ghidat), după care se antrenează continuu.
Modelul pe care îl propunem noi este un mix între procese și informație, învățare activă (sau On-Demand Learning), iar cu noua extensie pe care am dezvoltat-o împreună cu un partener IT, oferim oamenilor din organizațiile partener acces la informația de care angajatul are nevoie, oricând acesta are nevoie.
→ A doua schimbare a venit ca o adaptare la noile constrângeri bugetare.
Am construit o modalitate de accesare a întregului portofoliu The Trainers – care cuprinde peste 30 de specialiști în training și peste 70 de programe de training – pe bază de abonament lunar.
În felul ăsta, procesul de învățare devine mai simplu, mult mai flexibil, mult mai interactiv. Practic, companiile pot avea acum propriul departament de training externalizat, cu o investiție considerabil mai mică decât înainte. Astfel, cred eu, ajutăm companiile și echipele să nu se oprească din procesul de învățare.
Cum a fost pentru tine să faci o schimbare profesională în pandemie?
Natural. Dupa cum spuneam mai sus, fiind în plin proces de schimbare pe mai multe planuri, tot ce a trebuit să fac a fost să gândesc fără limite, fără preconcepții și mult mai orientat spre realitatea pe care o traversam.
Ca om care are perspectiva a două tabere – cea antreprenorială și cea corporate (Farmasi, de exemplu) –, care sunt concluziile pe care le tragi din ambele? Care sunt diferențele și care sunt asemănările? Cum te-au ajutat skillurile dintr-una pentru cealaltă și invers?
În timp ce corporațiile sunt mult mai refractare la risc, antreprenoriatul are curajul și riscul în ADN. Treaba asta a înclinat balanța, cred eu, spre mediul antreprenorial, care a reușit să fie mai flexibil și să păstreze astfel multe lucruri în mișcare în timpul pandemiei.
Alte diferențe pe care le găsesc relevant de menționat sunt diferențele de cultură organizațională și cele date de dimensiunea companiilor.
Agilitatea a fost la mare căutare în această perioadă, iar echipele care erau agile prin definiție au progresat; restul au preferat – sau încă preferă – să joace mai sigur (evitând deciziile medii sau majore).
Ca profesionist cu un background important în training, cum vezi tu că au reacționat și s-au schimbat oamenii din jurul tău ca urmare a contextului? Ce schimbări vezi în cadrul echipelor?
Cred ca aveam nevoie de un 2020, mai ales pentru procesele din interiorul organizațiilor.
Dar în cazul echipei tale actuale? Se confruntă ea cu mai multe provocări ca urmare a contextului? Cum se simt lucrurile aici?
Provocări au fost în toate industriile, desigur. Chiar și în acest context, echipa actuală este puternic aliniată unei viziuni antreprenoriale, cu o cultura organizatională de tip intreprenorial. Iar acest tip de gândire a ajutat întreaga echipă – atât să treacă peste perioada dificilă, cât și să progreseze.
La Smart ID, am găsit o echipă în creștere, efervescentă și foarte motivată. Practic de la ei îmi iau zilnic doza de energie și împlinire.
Cum ai ales și de ce ai ales să faci trecerea spre zona de IT?
Domeniul îmi este unul foarte cunoscut din perioada în care, fiind în board-ul de conducere FAN Courier, m-am ocupat de Dezvoltare (prin proiecte de adopție de tehnologie, inovație și training).
Cred puternic în adoptarea tehnologiei în scopul optimizărilor din procese, organizații și simplificarea vieții oamenilor din interiorul echipelor. Am multe ancore și parteneri împreună cu care am dezvoltat relații solide în zona de IT, iar intersecția de competențe pe care o pot aduce eu (din managementul strategic, dezvoltare și vânzări) cu domeniul IT este valoroasă.
Te simți mai atras de zona antreprenorială și ca organizații pe care le alegi? (FAN Courier, Smart ID) Dacă da, de ce?
Da, aici sunt în mediul meu. În primul rând, aduc plus valoare în mod nativ în acest tip de organizație, mentalitatea antreprenorială este în ADN-ul meu. În al doilea rând, curajul specific antreprenoriatului mă motivează și mă energizează. Dinamica de business este extraordinară, joci un joc infinit, iar energia se adună din reușite și din împartășirea acestora împreună cu echipa.
În antreprenoriat găsești aproape întotdeauna o cultură originală, iar gradul de autonomie a echipelor este excepțional într-o industrie cum este cea de software în care activează SmartID, unde totul este într-o permanentă schimbare. Fiecare echipă din interiorul organizației operează din foarte multe puncte de vedere ca un business în sine.
Când lucrezi în astfel de cadre antreprenoriale, ești obligat să te reinventezi permanent, să anticipezi trenduri, să acționezi disruptiv în piață și să creezi tu însuți un viitor mai bun pentru organizație, angajați, clienți.
Ce planuri aveți în cadrul Smart ID? Ce urmează pentru voi?
2021 este cu siguranță un an de transformări și pentru Smart ID.
Poate că cea mai bună strategie adoptată de Smart ID, în ultimii ani, a fost focusul și poziționarea companiei pe medii intensive (în mediile intensive fiecare secundă în care activitatea ar putea fi intreruptă contează, iar echipele de specialiști lucrează la foc continuu pentru a susține continuitatea operațiunilor). De asemenea, au contat investițiile realizate în business, focusul pe angajați și pe dezvoltarea acestora, o echipă tehnică pregatită să implementeze și să susțină cele mai noi tehnologii existente în piață.
Am găsit aici o echipă pregatită să treacă dincolo de barierele industriei – desigur, cu respectarea limitelor impuse de pandemie.
Cred ca am ajuns în companie la momentul oportun și mai cred că povestea mea ca om de business nu a fost întâmplătoare, cum nu a fost întâmplătoare nici sosirea mea în echipă. Simt că sunt acolo unde trebuia să fiu, la momentul potrivit, în organizația potrivită, cu proiecte potrivite și provocări pe care le întâlnești poate o dată în carieră.
Rolul meu este să aduc organizația la nivelul următor. Avem o bază bună, angajați motivați, o reputație foarte bună în piață, industrii care funcționează la capacitate maximă chiar și în timp de criză, o bază solidă pe care să construim cu încredere „the next move”.
Planuri avem multe, vom continua expansiunea în „white space” în industriile în care activăm deja și intrăm treptat-treptat în industrii noi, în aceeași zonă, cea a mediilor intensive.
Prin urmare vom dezvolta retailul, logistica, producția și utilitățile, dar facem pași mici și spre healthcare cu câteva proiecte interesante.
Ce schimbări observați voi în zona de retail pentru care furnizați servicii? Cum s-au schimbat trendurile de consum, interacțiune și cum vă adaptați la ele cu serviciile pe care le oferiți?
Cu siguranță zona de e-commerce a cunoscut o creștere peste precedent. Odată cu lockdown-ul și cu restricțiile legate de pandemie, cumpărăturile s-au mutat în online. Acest lucru se vede nu numai în proiectele destinate să susțină procesele din retail sau e-commerce precum „click and collect”, in-store mobility, lockers, dar și în alte zone pe care noi le acoperim, cum este curieratul, unde vedem o accelerare a livrărilor rapide și a comenzilor livrate în aceeași zi.
Urmărim cu atenție trendurile internaționale și putem spune că cel puțin în retail, România se află foarte aproape de adopția celor mai noi tehnologii.
Ne așteptăm să vedem tot mai multe magazine self service, atât pentru a respecta normele de distanțare socială, cât si pentru a accelera vânzările, cu forța mobilă dotată corespunzător cu tehnologie care să ofere acces instant la cele mai importante informații de business și cu rol mult mai consultativ decât eram obișnuiți până în prezent.
De asemenea, retailul este foarte aproape de implementări de tip Virtual Reality, machine learning și artificial intelligence.
Ne așteptăm în continuare la deschideri de magazine fizice, nu numai din partea retailerilor tradiționali, dar și din partea retailerilor care s-au lansat inițial doar în e-commerce.
Colegii noștri din echipa de retail au lucrat anul trecut la foc continuu. În decembrie deschideau ultimele magazine din 2020 și susțineau din back office magazinele din portofoliu. Avem o echipă de 10 consultanți și specialiști în suport tehnic pentru medii intensive în spate și plănuim să extindem echipa în 2021 pentru a acoperi proiectele câștigate spre sfârșitul anului.
Urmărim cu atenție trendurile internaționale și putem spune că cel puțin în retail, România se află foarte aproape de adopția celor mai noi tehnologii.
Ce anume ți-a adus sentimentul de reușită în 2020?
Colaborarea cu echipa Smart ID a fost cea mai valoroasă mișcare din 2020. Parteneriatul cu ei este fabulos. Am găsit aici un mediu intern extraordinar. Am experiența multor companii care vorbesc despre și care fac eforturi către a construi o cultură intraprenorială. Aici am gasit o echipă cu un puternic spirit intraprenorial, motivați, energici și dornici de realizări.
Aș îndrăzni să zic și că pandemia a venit cu lecția calității. Bugetele au fost în general mai mici, așa că am petrecut mai mult timp în procesul de căutare, astfel încât să ne asigurăm facem o alegere mai calitativă și mai informată față de anii trecuți.
Cu ce lecții a venit pandemia?
Pandemia a venit cu reconfirmarea nevoii de învățare și adaptare continuă. Ni s-a demonstrat încă o dată că singura constantă este schimbarea și că, deși facem diverse exerciții de schimbare, de multe ori schimbările majore ne prind nepregătiți sau nepregătiți corespunzător.
Aș îndrăzni să zic și că pandemia a venit cu lecția calității. Bugetele au fost în general mai mici, așa că am petrecut mai mult timp în procesul de căutare, astfel încât să ne asigurăm facem o alegere mai calitativă și mai informată față de anii trecuți.
Un alt câștig al acestei perioade grele a fost recunoștința. Recunoștința față de lucrurile simple, față de cei dragi care ne-au fost alături în perioada aceasta (fizic sau virtual), față de partenerii de business, față de furnizori.
Antreprenor în pandemie este o serie de interviuri și discuții în profunzime cu antreprenori români, inițiată de Crafters. Interviurile își propun să surprindă greutățile, provocările și soluțiile pe care le-au găsit antreprenori din cele mai diverse domenii la contextul pandemiei: cum s-au adaptat, de ce s-au temut, unde cred că mai au de lucru. Interviurile ne arată perspective noi, care ne ajută să ne simțim mai puțin singuri și să fim mai ancorați în schimbările pe care ultima perioadă le-a adus pentru noi toți.
Citește și: