2020: ce-a fost greu, ce-a fost ușor, ce-a fost bine și ce-am învățat

de Crafters - 5 ianuarie, 2021

Astăzi împlinim 1 an de când Crafters înseamnă parteneriatul dintre noi, Oana și Alexandra. Și s-a-ntâmplat să fie chiar un an cât zece, atât de intens ni s-a părut pe alocuri. Așa că nu putem să mergem mai departe în 2021 fără să stăm puțin și să ne uităm la ce a însemnat anul trecut pentru noi, la ce am învățat din el și la ce ne-a adus.

Cu lucruri bune, dar și cu multe hopuri, sperăm ca analiza pe care o facem mai jos să fie un exercițiu de transparență și onestitate pentru ce se întâmplă în culisele unei echipe de strategie și consultanță în comunicare – în vremea pandemiei și nu numai.

Și, la fel ca în cazul seriei noastre de interviuri Antreprenor în pandemie, am vrut să ne trecem și pe noi prin lupa modului în care am supraviețuit, ne-am adaptat, am crescut și am înțeles pe pielea noastră cum vrem să facem lucrurile în continuare.

Cum ne-a prins pandemia

Răspunsul simplu: într-o dublă provocare.

Crafters există încă din 2015, când Oana a pornit pe cont propriu. Timp de 5 ani, Crafters a funcționat ca o echipă de consultanți și specialiști de comunicare independenți, iar la început de 2020, am schimbat direcția și am început să ne gândim la planul de a crește o echipă-agenție.

Așa am ajuns pe 5 ianuarie 2020 în biroul nostru din Banul Manta – ținem minte perfect ziua, era o duminică ploioasă – ca să punem țara la cale și să montăm un birou în plus pentru Alexandra, de acum cealaltă jumătate Crafters.

Poate părea o schimbare măruntă – mai ales pentru doi oameni care se cunosc încă din facultate și care se bazează pe o potrivire profesională testată deja de foarte mult timp –, însă ea a venit cu nevoia de a ne armoniza așteptările, de a avea conversații dificile, de a ne roda în noile roluri și de a ne obișnui până la capăt cu noua paradigmă.

Pandemia ne-a prins așadar în mijlocul unui proces de adaptare la schimbare și a adus provocarea numărul doi: cum facem să ne detașăm de toate planurile, ideile și imaginea pe care o creionasem la-nceput de an despre cum avea să fie 2020.

Fără să avem prea mult timp să ne gândim la asta, ne-am spus: „Ok, e pandemie, e nasol, cum facem?” Am făcut primul lucru care ni s-a părut firesc și către care ne-am îndreptat aproape instinctiv: ne-am întors către clienți și i-am întrebat – „cum putem să vă ajutăm?”, fără să mai ținem cont de cadru, condiții, timp, efort.

Am luat în serios ideea că suntem împreună în asta – mai ales că aveam o istorie de câțiva ani cu cei mai mulți clienți de la vremea respectivă, așa că asta era și modul nostru de a le mulțumi pentru încrederea de până atunci.

Așa am ajuns să refacem din temelii planurile de acțiune, ideile, strategiile în numai câteva săptămâni sau chiar zile. Asta fără să mai punem la socoteală și zilele în care ne trezeam și agenda se construia din mers, în funcție de știri, update-uri și context, care se schimba într-un ritm amețitor.

În acest vertij, am reușit să rămânem stabile, să creștem și să trecem printr-o carantină în care ZOOM-ul și încrederea în relațiile construite cu cei alături de care am lucrat – clienți și parteneri – ne-au fost cel mai bun prieten.

Nu vrem să ne fofilăm: ne-am lovit de multe momente de incertitudine, am închis adesea laptopurile după prea multe ore petrecute online, am fost copleșite de avalanșa de schimbări și emoțiile ne-au luat pe sus câteodată.

Dar sub stratul de panică și de necunoscut, deși realitatea nu a fost deloc așa cum ne-o imaginam la începutul anului, deși atunci când trăiești intens ceva nu mai vezi pădurea de copaci, în cele din urmă lucrurile au început să se așeze, percepțiile s-au cernut de realitate, iar toată munca și perseverența au fost răsplătite, zicem noi. Pentru toate astea, am făcut pace cu un 2020 dificil, în care multe ne-au reușit și alte numeroase lucruri ne-au provocat.

Evenimentele unui 2020 diferit de ce ne imaginam

La un an de Crafters 2.0, uitându-ne în urmă, ne place să vedem că:

am renunțat să mai fim „cizmarul fără cizme” și că am început să ne punem și pe noi, ca business, pe lista de priorități. Asta a însemnat că ne-am construit identitatea vizuală, ne-am definit cine suntem și cum vrem să facem lucrurile, ne-am pus la punct canalele și am început să aplicăm pe noi tot ceea ce le spunem în general clienților. Sigur că ne-a luat mai mult, că am căutat și noi momentul „perfect” să ne lansăm oficial (spoiler alert: nu există „perfect”), că am rulat multe scenarii, idei și modalități în care să ne facem auzită vocea. Asta până într-o zi în care am început pur și simplu și apoi am rămas constante. Uneori, comunicarea e o muncă de miner, în care te decizi să rămâi pe poziții și pur și simplu să fii prezent. Am simțit-o și noi din plin.

povestea noastră în noua formulă a fost spusă pentru prima dată în IQAds (mulțumim, Ileana Andrei & team).

→ în ciuda unui an complicat, ne-am dat repede seama că avem nevoie de ajutor și că o să creștem mai repede decât am fi sperat în noul context. Am demarat prima noastră campanie de recrutare, așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să vedem un anunț de angajare, așa cum ne-am fi dorit și noi să știm ce urmează să se întâmple într-un job nou, cu atenție și curiozitate față de fiecare persoană care a aplicat la noi și cu care am stat de vorbă în discuții informale. A durat mai mult decât credeam, am avut nevoie de multe resurse în proces, am văzut și noi (din nou) că socoteala de-acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, dar am cunoscut oameni de care ne-a plăcut și ne-am găsit și persoana care să ne completeze echipa. Mai multe despre asta – în curând.

→ am sărit de bucurie când am aflat că suntem pe lista scurtă la premiile industriei, Romanian PR Award, dar mai ales când am câștigat Silver Award for Excellence la categoria Comunicare internă chiar pentru programul din plină pandemie dus la bun sfârșit alături de clienții noștri de cursă lungă – Blue Point. Am povestit mai multe despre cum a arătat campania premiată în studiul de caz de aici.

→ am participat la primul nostru pitch, pe care l-am și câștigat. Deci 100% rată de succes. 🙂

→ am spus cu emoții povestea unui an de antreprenoriat pe timp de pandemie Ancăi Vancu de la Decât o Revistă, care a preluat-o în Ghidul 24/7 și a inclus-o printre cele aproape 30 de materiale despre businessuri antreprenoriale și reziliența pe care au dobândit-o anul trecut. Poți citi tot articolul aici.

→ la final de an, am putut să ne mai relaxăm puțin și să ne facem timp să ducem un mesaj în care credem și după care ne ghidăm: o să fie bine. 😊 L-am pus în micile surprize de aici (ilustrația e creată de Alex Purcărea), pe care le-am livrat personal către apropiați, parteneri, clienți și oameni care ne-au fost alături.

→ am întâlnit clienți care nu au lăsat garda jos și care au rămas cu noi, cu tot golul din stomac pe care l-am resimțit cu toții pe alocuri. Lor le mulțumim că ne-au dat încredere și că și-au asumat comunicarea cu tot ce înseamnă ea: timp, construcție de brand, răbdare, că să numim doar câteva.

Decizii strategice pe care le-am luat pe parcurs

Chiar dacă nu a fost anul cel mai ușor și hei, nimeni nu spune că am vrea neapărat să-l mai trăim încă o dată, 2020 ne-a forțat și să luăm câteva decizii și lecții importante. Lăsăm câteva dintre ele aici:

→ Ne-am setat o serie de limite și praguri ale sustenabilității

Testând tot felul de variante de lucru, am înțeles mult mai bine ce funcționează și ce nu, dar și unde se blochează anumite colaborări. Asta ne-a împins să ne definim mai clar tipologia de colaborări pe care le dorim: proiecte pentru care să ne ocupăm de comunicare cap-coadă, lună de lună, pe o perioadă mai amplă.

Asta a însemnat, printre altele, și să ne stabilim un prag financiar minim de la care credem că e sustenabilă colaborarea. Pe de-o parte, e un prag care oferă sens clientului să înceapă un demers de comunicare ale cărui rezultate să se vadă realmente și, pe de altă parte, e un prag care pe noi ne ajută să ne comportăm ca și cum am fi echipa lui de comunicare in-house, cu tot efortul, determinarea, motivația și înțelegerea pe care le presupune acest mindset.

Ca întotdeauna, avem toată deschiderea să dezbatem realitatea pornind de aici, însă nici nu credem că e benefic pentru nimeni să fim prinși în colaborări nepotrivite, în care nu lucrăm cu aceleași repere sau în care nu suntem cu toții pe aceeași lungime de undă.

→ Ne-am decis să nu lăsăm emoțiile și presupunerile să ne pună un văl pe ochi

Așa că, deși în munca noastră nu e deloc totul doar despre numărul de ore alocate (ci despre valoarea generată), ne-am propus să fim mai analitice și obiective cu efortul alocat. Până la urmă, ziua are 24 de ore pentru toți, energia este finită, iar noi ținem foarte mult la calitatea lucrurilor pe care le livrăm, pe lângă deadline-uri asumate cu simț de răspundere.

Așa că ne-am organizat mult mai riguros: lucrăm cu un soft de project management, iar tot ce facem ajunge într-un time tracker care ne spune mult mai clar unde apar discrepanțe și unde ajungem să petrecem timp disproporționat. Asta ne ajută să luăm în continuare cele mai bune decizii, fără să stăm cu ochii pe ceas sau să cuantificăm fiecare minut alocat în plus. E tot o măsură a sustenabilității, care ne arată ce e realist să facem și ce nu în contractele pe care le-am încheiat, ca să ne punem întotdeauna munca cea mai bună la bătaie. Lucrul ăsta ne-a ajutat să închidem sau să renegociem contracte în baza unei analize cât se poate de obiective.

→ Ne-am asumat că, în industria în care lucrăm, sunt încă multe de spus, explicat și aflat

Pentru noi, asta înseamnă un angajament al învățării continue (e foarte ușor să devii irelevant peste noapte, dacă nu ești conectat în permanență), iar, pentru cei alături de care lucrăm, asta înseamnă că suntem acolo să arătăm, să povestim, să spunem lucrurilor pe nume.

Am început deja cu materiale ample și documentate, în care „dăm din casă” și în care încercăm să ne facem un drum propriu, mai așezat, mai conectat la realitate, mai pragmatic și mai riguros, atunci când vine vorba despre comunicare. Pe blogul nostru găsiți câteva exemple. Pregătim modalități și mai aplicate pe care sperăm să le scoatem la lumină cu bine anul acesta.

→ Am avut conversații dificile cu clienți sau colaboratori

Am discutat fără ocolișuri lucrurile care ni s-au părut nerezonabile: lipsa de fair-play, distanța dintre promisiuni și realitate, orele suplimentare nejustificate, presiunea de dragul presiunii. Din fericire, n-au fost multe cazurile în care ne-am confruntat cu situațiile astea, însă ne-a ajutat să ne dăm seama care sunt lucrurile la care ținem foarte mult și pentru care suntem dispuse, dacă e nevoie, să pierdem bani.

Ce ne propunem pentru 2021

Acum știm foarte bine că orice ne propunem poate să sufere modificări pe parcurs și ne-am (mai) relaxat: am înțeles că e OK. Însă credem că e util să știi încotro te duci, așa că pe agenda noastră și-au făcut loc repere după care ne ghidăm în continuare:

→ Credem că un demers de comunicare ce își face cu adevărat treaba e unul gândit și implementat pe termen lung. Vrem ca în 2021 să lucrăm și mai mult cu antreprenorii care înțeleg lucrul ăsta, deci care vor să construiască durabil.

→ Vrem să lucrăm mai bine, nu mai mult. Căutăm să creștem calitatea proiectelor și valoarea pe care o aducem în acestea, nu volumul lor. Credem că doar așa putem să facem muncă cu sens, în acord cu cine suntem și cu cine vrem să devenim.

→ Vrem să ne orientăm mai mult spre colaborări construite pe relații sănătoase de muncă – în care să facem schimburi fair, în care să știm cum munca unuia o influențează pe a celuilalt și în care lucrăm colaborativ și punem la bătaie cu toții acea energie umană care e motorul oricărui proiect reușit (client-agenție, agenție-parteneri, agenție-agenție).

→ Ne propunem să învățăm și anul ăsta cât se poate de mult, să explorăm domenii și idei diferite și să ne păstrăm aceeași doză de scepticism față de propriile certitudini.

Despre toate astea – mai specific și concret – vom discuta anul ăsta și cu clienții, și la noi pe blog, și cu oricine va vrea să schimbe idei despre cum ne putem face cu toții munca mai bine, mai profesionist și mai uman.

***

Ne place să spunem că privim cu încredere spre 2021, mai ales uitându-ne de unde am plecat, prin câte am trecut și câte am învățat pe parcurs.

E un optimism muncit până la urmă, în spatele căruia nu e vreo rețetă magică sau vreun plan în 5 pași, ci doar anduranță, perseverență și întoarcerea la o întrebare esențială: cum vrem să muncim, ca să ne fie tuturor măcar puțin mai bine? 😊

La 1 an de Crafters 2.0, vă salutăm cu bucurie,

Oana & Alexandra

 

Ilustrație: Alex Purcărea

Despre autor

Crafters
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap