Strategie și implementare în comunicare. La ce să fii atent în ambele etape?

de Crafters - 23 februarie, 2024

Atunci când iei în calcul promovarea brandului tău antreprenorial, cel mai probabil știi deja că te pregătești pentru două etape la fel de importante: un demers strategic, în care să pui bazele a ceea ce urmează să comunici, și implementarea, care să aducă în realitate și în concret tot exercițiul anterior.

Cele două trebuie să se armonizeze și să se completeze, pentru ca demersul de promovare să nu-și rateze scopul și să-și merite investiția. Însă la ce trebuie să fii atent, mai exact? Care sunt lucrurile-cheie pe care este bine să te asiguri că le primești în relația de colaborare cu o echipă sau o agenție de comunicare, atât în etapa de strategie, cât și în cea de implementare?

Etapa 1. Strategia de comunicare

În primul rând, asigură-te că există 🙂 

Este tentant să treci direct în implementare. Mai ales când timpul este scurt, nevoia este urgentă și vrei să vezi mai rapid rezultatele, strategia pare că este doar un demers consumator de resurse și căruia nu îi vezi roadele imediat. Înțelegem că poate așa par lucrurile, la o primă vedere.

Însă pune în balanță paradigma asta cu următoarea realitate:

✔ Dacă începi să comunici de mâine, de fapt ce vei spune și ce vei aduce diferit în comunicarea brandului tău?

✔ Este mai bine să fii pe Facebook sau pe Instagram? În funcție de ce criterii iei această decizie?

✔ Cu ce ai vrea să rămână targetul tău în minte despre tine? Prin ce modalități vei transmite mesajele tale cheie, mereu în moduri diferite și care să nu plictisească?

✔ Ești sigur că ideile pe care le ai acum se potrivesc cu adevărat cu ceea ce îi interesează pe cei din audiența ta? De fapt, știi cum arată ei, ai făcut exercițiul de a-i descrie în profunzime?

✔ Imaginează-ți că propui un subiect unui jurnalist care nu știe nimic despre tine sau businessul tău. Ce anume i-ai spune ca să îi atragi atenția?

✔ Care sunt subiectele principale despre care are sens să vorbească brandul tău?

Acestea sunt doar câteva întrebări la care poate fi dificil să răspunzi în absența unei strategii sau al căror răspuns, fără aliniere și fără să faci conexiunile potrivite între toate elementele dintr-un demers de comunicare, pot să genereze mai degrabă haos sau nediferențiere în piață.

Apoi, mai gândește-te la ceva: strategia își merită investiția pe termen lung. Este un efort pe care-l faci acum și care te va orienta apoi în implementare, pentru ca promovarea să nu arate împrăștiat, să se ducă în prea multe direcții sau chiar să se bată cap în cap de la un canal la altul. Deci asigură-te că există mai întâi, oricât de tenant ar fi să vezi mai repede o postare pe Facebook sau o apariție în mass-media.

Asigură-te că ceea ce primești… chiar este o strategie de comunicare

Desigur, este ușor să numim multe lucruri „strategie”. Sună bine, suntem cu toții de acord, însă numirea cu prea mare ușurință a oricărei înșiruiri de idei ca fiind o strategie este cu siguranță dăunătoare și, de altfel, poate că a făcut mai mulți antreprenori să fie sceptici în legătură cu utilitatea reală a unui astfel de demers.

Strategia este un proces și, ca orice proces, aliniază mai multe elemente de puzzle care decurg firesc unele din altele, care se bazează pe niște fapte și date reale, argumentate și care tratează ceea ce urmează să comunici în mod detaliat, pragmatic, coerent și foarte particular. Dacă, la final, nu poți „pune mâna” pe ce ar trebui făcut dacă promovarea ar începe de mâine, probabil că lucrurile sunt încă vagi și ai de-a face mai degrabă cu o enumerare de idei mult prea generale.

Niciodată dintr-o strategie nu afli doar „că trebuie să comunici pe Facebook”, ci știi cu exactitate pe ce piloni de conținut va fi nevoie să discuți acolo, cu ce rubrici, cu ce frecvență, în ce calendar și în ce fel se va intersecta acest canal cu altele, de exemplu.

Strategia de comunicare trebuie adaptată la realitatea business-ului tău

Ca să fie cu adevărat utilă și ca să poți acționa pe baza ei – căci acesta este scopul ultim al acestui demers, până la urmă –, strategia are nevoie să fie adaptată la stadiul de dezvoltare a business-ului tău.

La ce ne referim, mai exact? Pe de o parte, la specificul business-ului și al industriei în care activezi – de aceea, trebuie să denote o cunoaștere sau o înțelegere în profunzime a ceea ce faci, pentru a putea apoi realmente pune în valoare asset-urile cu care lucrezi. Pe de altă parte, la investițiile, timingul și resursele disponibile. La ce folos o strategie extrem de creativă, din care poți realmente implementa doar 10% sau din care este realist să se întâmple doar o mică parte? Caracteristica și calitatea cea mai bună a unei strategii este că e în acord cu felul în care arată business-ul, cu etapa în care a ajuns și cu eforturile la care se poate comite pe mai departe.

Strategia de comunicare nu trebuie să se arunce în concluzii fără documentare

O spunem mereu: 50% dintr-o strategie bună înseamnă documentare. Fără o conectare la cum arată audiența ta și la contextul în care activezi (competiție, piață, provocări), nu poți delimita teritoriul de idei în care are cu adevărat sens să te miști (aici și aici am explicat pe larg cum anume arată o documentare bună a acestor subiecte).

Direcția strategică este ghidată și condusă de insighturile pe care le ai sau pe care le obții dintr-un research temeinic legat de target și de cum comunică competiția, iar tu trebuie să poți vedea legătura logică dintre concluziile acestei documentări și ideile de comunicare propuse ulterior.

***

Să presupunem că ai trecut cu bine de etapa de strategie și îți este clar ce urmează să se întâmple în comunicarea brandului tău antreprenorial. Implementarea este la fel de valoroasă ca direcția pe care ți-ai setat-o. Dacă lucrurile arată bine „pe hârtie” în etapa strategică, ele au nevoie de efort susținut și de multe alte ingrediente, ca să devină realitate întocmai cum a fost planificat. Deci la ce să fii atent în continuare?

Etapa 2. Implementare în comunicare

Sfânta treime: deadline-uri, calitate, orientare pe soluții

Poate să pară banal, dar absența oricăreia dintre lucrurile menționate mai sus poate să facă dintr-o strategie bună – o implementare care să compromită pur și simplu planul inițial.

Urmărește, din partea agenției cu care colaborezi:

✔ Calitatea livrabilelor și alinierea lor la ceea ce s-a propus în strategie.

Nu orice răspunsuri la un material de presă sunt răspunsuri care cu adevărat să aducă valoare și să fie mai mult decât un advertorial banal. Nu orice fel de comunicat de presă este unul care cu adevărat pune accent pe informații cu valoare de știre și are unghiul potrivit. Nu orice fel de articol de blog este unul care reușește să nuanțeze suficient, să surprindă informații la intersecția dintre ce îl interesează pe cel din target și ceea ce poate businessul să ofere mai bun. Atenția la aceste detalii este importantă, dacă vrei să te distanțezi de o comunicare ce iese din turmă și care se remarcă prin calitatea sa.

✔ Încadrarea în deadline-uri.

Valabilă oriunde, la fel de validă și în comunicare. În plus, încadrarea în deadline-uri arată că există un proces și o organizare, deci și o seriozitate a modului în care este tratată comunicarea brandului tău antreprenorial. Deși poate să pară banal că subliniem acest lucru în mod deosebit în etapa de implementare, respectarea unui timing și a unor deadline-uri înseamnă și eficiență și timp valoros câștigat în favoarea comunicării brandului tău.

✔ Atitudinea orientată spre soluții.

În implementarea de zi cu zi, s-ar putea să te lovești de multe situații în care poate că nu ai cum să funcționezi într-un scenariu ideal, să pui pe masă toate informațiile sau să ai la dispoziție toate răspunsurile. Este important să ai alături o echipă de comunicare care să știe cum să navigheze toate aceste contexte, să valorifice mereu ceea ce există și să poată face recomandări argumentate. Să ai cunoștințele de a implementa în comunicare este una (și, desigur, este extrem de important), să poți adăuga și o atitudine orientată spre soluții este altceva – și poate face diferența atunci când apar situații mai delicate care trebuie gestionate.

 

Un proces clar, cu un workflow pe care îl înțelegi și pe care îl poți urmări

Implementarea în comunicare este o muncă profund colaborativă, iar clientul și agenția trebuie să facă deseori echipă pentru a ajunge la un rezultat final. Unul trebuie să știe să conducă procesul, celălalt trebuie să pună la dispoziție informație și să ofere suficientă claritate în ce se întâmplă în businessul lui.

Întotdeauna însă, echipa de comunicare este responsabilă de proces, de desenarea unui workflow coerent, în care pașii sunt clari pentru a ajunge la un anumit livrabil și în care mereu toată lumea este aliniată și înțelege spre ce anume se îndreaptă. Ceea ce spunem aici ține și de un project management bun, pentru ca, din poziția antreprenorului care comunică, să ai predictibilitate pe ceea ce urmează să se întâmple, să înțelegi unde este nevoie de input și de contribuția ta și să știi în fiecare moment în ce etapă s-a ajuns. Toate aceste lucruri țin comunicarea aliniată și în control.

Echilibru între respectarea direcției planificate și adaptarea la oportunități

Desigur, strategia orientează – de obicei, pe 1 an de zile – ceea ce urmează să se întâmple în comunicare. Însă, așa cum este firesc, contextul se mai poate schimba pe parcurs: apar oportunități care nu au fost luate în calcul de la început, nevoi care nu existau atunci când a fost desenat planul strategic sau pur și simplu schimbări din zona de business care dictează necesitatea unei reașezări a unor părți din direcția inițială. De asemenea, în timp ce unele trebuie luate în calcul, altele sunt doar false oportunități, care pot deraia întru totul comunicarea de pe traseul pe care se așezase.

În implementare, urmărește mereu cum anume se face conexiunea între ce este important și ce nu, ce filtre sunt invocate atunci când se iau aceste decizii și dacă există o priză bună la strategia inițială (ceea ce denotă înțelegerea foarte bună a brandului, a ceea ce i se potrivește sau nu, a ceea ce e cu adevărat relevant și ce nu) din partea agenției.

***

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile la care îți recomandăm să fii atent atunci când vine vorba despre duo-ul strategie-implementare în comunicare. Din experiența noastră, ele pot atât să facă diferența în modul în care se vede comunicarea brandului tău antreprenorial, dar și să contribuie la o relație bună de colaborare client-agenție, pe termen lung.

Despre autor

Crafters
Agenția de comunicare pentru brandurile antreprenoriale. Small Consultancy of the Year (Romanian PR Award, 2021)
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap