7 trenduri în PR și comunicare la care să fii atent în 2023

de Crafters - 21 noiembrie, 2022

2022 se apropie de sfârșit, încă un an a maturizat industria de comunicare și, odată cu ea, poate că a convins mai mulți antreprenori să facă pași decisivi și importanți spre a-și promova businessul.

Cu siguranță nu credem în trenduri de dragul trendurilor, însă ele reprezintă un framework important despre care e bine să știi, pentru că influențează felul în care funcționează, arată, se mișcă și evoluează demersul de comunicare în timp.

Am selectat în continuare doar 7 trenduri în comunicare, ce ar putea fi utile strategiei de promovare pe care o alegi în 2023. Să-ncepem.

#1. Diversificarea canalelor este esențială pentru procesul de PR

Atunci când te gândești la exercițiul de media relations, la prezența brandului tău în presă, este util, mai mult ca niciodată, să gândești mult mai larg. Dincolo de publicațiile și articolele tradiționale, mass-media înseamnă astăzi o sumă de oportunități și contexte de expunere, care iau o formă foarte variată.

De ce? Pe de o parte, pentru că presa, așa cum o știam, se schimbă și trece printr-o serie de provocări (redacții cu mai puțini jurnaliști care trebuie să acopere multe subiecte simultan, de exemplu), dar și pentru că modalitatea de consum a conținutului și informației se schimbă și ea, mai ales dacă vorbim despre generațiile tinere.

Atunci când spui „PR și media relations”, gândește-te în egală măsură și la canale cum ar fi: newslettere, podcasturi, emisiuni online; sau la formate diverse, cum ar fi platforme ce folosesc preponderent Instagram-ul pentru a comunica și care targetează tineri (de exemplu, Gen, știri) sau articole care devin foarte vizuale, imitând îndeaproape conținutul dinamic de tip Instagram story (cum ar fi acest material din Glamour).

Nu uita nici de echilibrul dintre earned, owned și paid. Pentru a nu depinde 100% de agende pe care nu întotdeauna le poți controla sau influența, asigură-te că îți creezi pe cont propriu conținut relevant, că îți crești propriile canale și comunități și că îți asiguri relevanță și frecvență și prin realizarea unor proiecte editoriale speciale, investind în povești bine spuse.

#2. Evenimentele revin în forță

A doua jumătate a anului 2022 deja trasează direcția pentru acest trend: după o perioadă pandemică îndelungată și marcată de restricții, ne reîntoarcem la dorința de a ne întâlni față în față, mai ales că nicio tehnologie nu a reușit să găsească o alternativă suficient de bună pentru evenimentele offline.

Evenimentele de brand sau corporate, întâlnirile restrânse cu comunitatea, petrecerile, galele, workshop-urile, lansările de produse revin în forță, însă trebuie ghidate de un principiu important: relevanța și capacitatea de a oferi o experiență.

Nu uita că timpul audienței tale este limitat, deci alegerea de a face un eveniment trebuie să vină în funcție de valoarea pe care o poți oferi în acest mod, la nivel de conținut, dar și ca formă. Desigur, și pentru că vorbim despre o tactică de comunicare ce presupune în general investiții mai generoase, asigură-te că ai un subiect pe care merită să-l comunici în acest mod și că experiența oferită este suficient de creativă, pentru a aduce oamenii împreună.

#3. E-mail marketingul rămâne la putere și se dezvoltă tot mai mult

Odată cu zero-party data și cu îngrijorările tot mai mari referitoare la politica de privacy a rețelelor sociale, devine tot mai necesar să poți atrage și forma comunități în mod organic, pe canale pe care să le poți gestiona autonom.

E-mail marketingul este una dintre cele mai relevante acțiuni în acest sens, iar formarea unei baze de date în mod corect și transparent rămâne dovada cea mai bună a încrederii pe care ți-o poate arăta audiența brandului tău.

Mai ales dacă businessul tău activează într-un domeniu unde este nevoie de informare și educare, unde volumul de întrebări și necunoscut este încă ridicat, ia în considerare realizarea unui newsletter. Deși este un efort cu bătaie pe termen lung și uneori progresul poate fi mai lent, comunitatea pe care o aduni este extrem de relevantă și interesată de ceea ce ai de oferit. În acest fel, te poziționezi și ca expert într-o anumită industrie/ subiect/ nișă, ceea ce influențează direct reputația și credibilitatea brandului tău.

#4. LinkedIn-ul capătă teren printre rețelele sociale

În august 2022, peste 3,47 milioane de utilizatori aveau un profil de LinkedIn în România (conform Statista). Rețeaua a devenit tot mai populară în ultimii ani și la noi, mai ales ca modalitate de recrutare, dar și ca modalitate de promovare B2B sau formare a unui brand personal.

Un lucru este cert: dacă businessul tău targetează zona corporate sau profesioniști cu experiență (manageri, de exemplu), LinkedIn-ul este un canal bun la care să începi să te uiți. Mai ales pentru că încă beneficiază de un reach organic peste celelalte rețele deja cunoscute, dar și de un algoritm ceva mai predictibil, LinkedIn-ul te poate ajuta să-ți faci vocea auzită mai rapid și cu un impact peste medie. Desigur, respectând același principiu al creării de conținut: să fie relevant și de calitate.

#5. Comunicarea trebuie să fie integrată   

Mai mult ca oricând, este nevoie să fii atent la toată experiența și interacțiunea pe care brandul o are cu audiența ta. Tacticile de comunicare nu trebuie să fie separate, rupte una de cealaltă sau exemplare într-un punct anume al funnel-ului, dar fără continuitate într-o etapă următoare. În caz contrar, s-ar putea să nu vezi rezultatele pe care ți le dorești pe termen lung sau să sabotezi, fără să-ți dai seama, ceea ce-ți poate aduce procesul de comunicare.

Mergând mai departe, comunicarea trebuie să fie în armonie cu demersurile de sales sau de marketing, fiind un suport (dar niciodată un înlocuitor) pentru cele două.

Întorcându-ne la comunicare, ia în calcul demersuri de PR pe care să le amplifici cu ajutorul social media și uită-te la ce poți face în social media care să vină din viața reală a brandului, din proiecte și activități pe care să le desfășori în afara canalelor sociale. Toate se hrănesc reciproc și toate sunt puncte importante de contact cu audiența ta, deci privește-le integrat, pentru o abordare coerentă și care să nu lase potențial neexplorat.

#6. Formate diverse de conținut, focus pe vizual

Se vorbește deja de mult timp despre importanța de a crea conținut vizual, adaptat consumului din online. 2023 nu va face excepție.

Preferința pentru video, de exemplu, este în creștere, susținută și de algoritmii rețelelor de socializare, care favorizează acest tip de conținut în fața altuia, dar și de dezvoltarea tot mai mare a unor platforme ca YouTube sau TikTok. Nu subestima acest trend, testează și încearcă să adaptezi conținutul scris – și în formate vizuale, în pastile scurte care să se potrivească modului în care s-au dezvoltat astăzi social media.

Reel-uri, story-uri, live-uri, toate transmit necesitatea de a merge înspre un conținut dinamic, de impact, vizual și care poate transmite mesaje de brand rapid, eficient și într-un mod mult mai uman.

#7. Puterea comunităților este tot mai mare

Este mult zgomot în online, o suprasaturare de informații și multe opțiuni cu care utilizatorii sunt bombardați în fiecare zi.

De aceea, comunitățile iau avânt, ca o formă de a curatoria și recomanda lucruri deja testate, de la oameni cu care împărtășești aceleași valori, pasiuni și interese. Fie că vorbim despre grupuri de Facebook, comunități formate în jurul unor newslettere sau chiar urmăritori ai unor key-opinion leaders, comunitățile sunt o modalitate extrem de relevantă prin care să identifici rapid un grup de oameni ce ar rezona cu ceea ce are brandul tău de transmis sau de oferit.

Iar dacă reușești să vii cu un proiect care să le aducă valoare și să te integreze natural în subiectele lor de conversație, atunci ai mult mai mult de câștigat decât să-ți disipezi efortul către a targeta mase mari de oameni.

***

Desigur, trendurile de mai sus sunt doar o selecție din multe alte lucruri la care să fii atent în 2023. Comunicarea este un domeniu extrem de dinamic, în care interdisciplinaritatea este mare, iar lucrurile se schimbă uneori peste noapte și e nevoie de o mare putere de adaptare și flexibilitatea din partea tuturor: antreprenori și oameni de comunicare deopotrivă.

Nu uita însă: trendurile sunt un cadru de lucru, alegerea a ceea ce se potrivește brandului tău antreprenorial este una strategică și care depinde de mult mai multe variabile, ce pornesc de la înțelegerea în profunzime a targetului.

GO IN-DEPTH, pentru mai multe comentarii și tendințe în comunicare în 2023:

🔵 Trenduri în PR pentru 2023 (Zenmedia), pentru un dive-in în activitatea de relații cu media și cum se transformă ea

🔵 Social media trends report (Talkwalker), pentru o analiză mai amănunțită a ceea ce urmează la nivel de rețele sociale

🔵 Câteva trenduri pentru comunicarea internă în 2023 (Haiilo Research Report)

Despre autor

Crafters
Agenția de comunicare pentru antreprenori. Small Consultancy of the Year (PR Award 2021)
înapoi la articole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap