Vania Pierșinaru, specialist comunicare & video: „Să faci un *filmuleț* fără un scop precis înseamnă bani aruncați pe fereastră”
de Crafters - 5 august, 2021
De ceva timp, conținutul video este vedeta absolută a multor mixuri de comunicare. Toate brandurile și-l doresc, nu toate sunt realmente pregătite să-l producă în mod profesionist sau având niște obiective concrete în spate.
Când este bine să faci video? Ce presupune acest tip de conținut ca efort? Cum te poate ajuta, dacă ești antreprenor? A răspuns Vania Pierșinaru, owner ItShowtime Studio, o agenție de video content cu experiență în producții dintre cele mai diverse.
Vania este specialist în comunicare cu background în agenție și în industria culturală, dar și unul dintre oamenii din spatele Teatrului În Culise și al cursurilor de actorie pentru dezvoltare personală de la TeenMedia Academy.
Așa că, dacă pe agenda ta de activități de comunicare se află și realizarea unui video, vezi mai întâi ce spune Vania despre asta. 👇👇👇
Cum vezi deschiderea brandurilor antreprenoriale de a apela din ce în ce mai mult la conținut video? Mai există percepția că să produci video este „scump și complicat” sau, dimpotrivă, că „asta poate face oricine acum”?
În această eră tehnologică, e foarte ușor să găsești cel puțin o cunoștință care poate să facă video, iar de foarte multe ori astfel de „încercări” aduc frustrare, pentru că lipsesc experiența, viziunea și calitatea.
Acum oricine are un smartphone trebuie doar să apese pe un buton și videoul este gata. Așa că e la îndemână să spui că „asta poate face oricine”. Însă cred că cel mai important lucru atunci când ai nevoie de acest tip de content este să ții cont de scopul acelui video, de canalul pe care vrei să îl comunici, de target-ul căruia te adresezi – până la urmă, acestea sunt detaliile care fac diferența și te vor face să vrei să plătești mai mult pentru calitate.
În funcție de brief, există proiecte unde ai nevoie de o echipă extinsă (de la scenarist, producător, regizor, DOP, operator, gaffer, sunetist, tehnicieni, editor, animator, compozitor, actori etc.) până la proiecte unde este suficient să avem 1-2 operatori pe teren și apoi să realizăm montajul imaginilor în studio. Așadar, în funcție de nevoi și de nivelul de calitate pe care îl ceri de la un video acesta poate deveni „scump și complicat”: un spot pentru TV/ online va fi întotdeauna mult mai scump decât un film de prezentare/ un reportaj. Iar calitatea costă indiferent de cine este clientul din spate, de aceea este important să știi foarte bine care sunt motivele pentru care vrei să apelezi la video ca metodă de a comunica produsul/ serviciul sau brandul.
Cred că e important și pentru client să înțeleagă pentru ce plătește și cred că trebuie ajutat să depășească și preconcepția despre care vorbeam mai sus: oricine are impresia că se pricepe și că e ceva foarte ușor de făcut, dar în realitate producția de video este un proces complex și migălos.
Ni se întâmplă uneori să primim brief-uri (chiar și de la branduri sau agenții mari) în care ni se cere să facem un „filmuleț mic de 5 minute” (vreau să atrag atenția prin această cale că folosirea diminutivelor nu scade costul de producție sau complexitatea proiectului) sau „un video viral” și atunci ne dăm seama că cel care vine spre noi cu o astfel de cerință nu a mai lucrat video content la modul profesionist. Ca specialist, încerc întotdeauna să explic și să dau cele mai bune sfaturi astfel încât indiferent de proiect să obținem un produs video de calitate.
Când are cel mai mult sens să apelezi la conținut video ca brand antreprenorial, după părerea ta? Ce aduce acest tip de conținut în plus?
Din punctul meu de vedere, contentul video este cel mai sincer și transparent tip de conținut pentru că te expune în mod direct privitorului și te ajută să comunici povestea și personalitatea brandului într-un mod autentic. Prin video creezi o conexiune cu privitorul, îl aduci în povestea ta și îi oferi posibilitatea să ia parte la procesele tale interne, să te descopere și să fie complice la ceea ce oferi tu societății sau comunității. Așa că, indiferent dacă ești producător de încălțăminte sau vinzi cursuri de limba engleză, prin video poți să ajungi mai aproape de consumatorii tăi și să îi inviți în sufrageria ta.
Mi se pare atât de generoasă paleta de conținut video care poate fi creat, încât cred că un antreprenor poate să folosească acest tool încă de la începuturile sale, în funcție de profilul companiei sale și de ce vrea să comunice mai mult. Iar toată mutarea în online, odată cu pandemia, a deschis și mai mult apetitul antreprenorilor de a comunica prin video.
În funcție de profilul brandului antreprenorial, mi se pare că cel puțin la început un video de prezentare pe website-ul companiei te poate ajuta foarte mult: pe zona de branding – te poziționezi mai ușor și transmiți mesajul cheie, dar și pe zona de reputație – generezi încredere și ajuți clientul să afle mai multă informație despre tine într-un timp foarte scurt. Cred, de asemenea, mai ales în zona antreprenorială, că videourile prin care spui povestea brandului și a oamenilor din spate sunt foarte puternice, inspiring și câștigă încredere pentru brand. Iar mai departe, orice campanie de comunicare poate fi completată și susținută prin conținut video.
Câteva bune practici la nivel de crearea de conținut video. Ce anume ar trebui să ia antreprenorii în calcul atunci când se gândesc la asta ca parte din mixul lor de comunicare?
La fel ca orice alte livrabile creative, și producția de video are nevoie de un brief care ar trebui să includă cât mai multe informații. Foarte pe scurt, un brief ideal pentru video content conține următoarele:
→ informații despre companie/ brand – background și industria cu care se ocupă (succint);
→ obiectivele proiectului – și aici să nu fie chestiuni SF pe care nici măcar o întreagă campanie de comunicare să nu le poată rezolva; știu că e clișeu, dar ar trebui să fie specifice și măsurabile: să prezinte echipa, să te facă să te înscrii în concurs/ la newsletter, să ilustreze modalitatea în care a fost construită clădirea, să transmită mesajul x sau y, să te facă să îți dorești să vii într-un loc etc.;
→ targetul – prin acest punct noi primim informații esențiale pentru durată, stil vizual, scenariu, voice over, tone of voice și canalele de comunicare;
→ mesaje cheie – chiar dacă nu vor fi verbalizate;
→ tone of voice & brand guidelines – dacă există, specifice brandului;
→ elemente care ar trebui sau nu incluse în video – mesaje, logo-uri care ar trebui incluse sau elemente de care trebuie să ținem cont în avans să nu apară (zone/ produse/ acțiuni sensibile);
→ detalii despre implementare – cum orice producție video face parte dintr-o strategie mai mare de marketing/ comunicare, pe noi ne ajută să știm înainte dacă filmul va fi utilizat intern sau extern, pe ce canale va fi diseminat, dacă va rula în loop la un eveniment sau va fi urcat pe website etc. Toate aceste detalii ne vor ajuta să știm dacă este nevoie de voice over, muzică, subtitrare și în ce formate va fi nevoie să transformăm videoul, mai ales acum când aproape toate producțiile sunt gândite astfel încât să poată fi adaptate și vertical, și orizontal;
→ bugetul – o chestiune foarte sensibilă și pe care mulți se feresc să o comunice, însă ea salvează timp atât pentru studio, cât și pentru client, pentru că ne face pe noi să gândim soluții fezabile de implementare într-o sumă pe care o avem la dispoziție pentru producție;
→ deadlineul – e foarte important să aflăm de la început acest detaliu.
Acesta este scenariul ideal în care noi primim toaaate aceste detalii și înțelegem mult mai ușor nevoile companiei, însă cum trăim totul pe fast forward și de cele mai multe ori nu există timp pentru ceva detaliat, cred că e foarte important pentru client să răspundă la câteva întrebări cheie: de ce vreau să fac video? Cui mă adresez? Unde vreau să apară contentul video? Cât sunt dispus să investesc în acest tip de content? În felul acesta oferă informații esențiale și setează nivelul de așteptări.
În plus, antreprenorii ar trebui să ia în calcul și frecvența comunicărilor video – în ultimul timp merg foarte bine pachetele de conținut video care presupun o colaborare pe termen lung, cu livrarea a 1-2-3 videos/ lună: sunt cost-effective și asigură continuitate din punct de vedere imagine.
Dar câteva greșeli în raportarea la video marketing, pe care le-ai sesizat?
Cred că e foarte important pentru client să înțeleagă că videoul este un suport de comunicare a unui mesaj și că nu îți rezolvă problemele de business și nu îți vinde produsele, ci este o investiție care te ajută să atingi anumite obiective specifice de comunicare.
Prin conținutul video de calitate, transpui mesajele într-o formă accesibilă și ușor de digerat pentru publicul-țintă. Rezultatele nu vin instant, e un efort pe termen lung: vizualizările iau timp, iar viralizarea unui video nu e o chestiune ce poate fi programată, ci poate fi ajutată prin tool-uri specifice și idei creative.
Pornind de aici, sunt foarte multe greșeli pe care le întâlnești la tot pasul – de exemplu, să faci un video doar de dragul de a face un video; dacă nu ai nimic concret de comunicat, dar ai un buget rămas de undeva și te-ai gândit să faci „un filmuleț” fără niciun scop precis, fără niciun plan sau o strategie în spate. Asta înseamnă efectiv bani aruncați pe fereastră.
O altă greșeală frecventă este supraaglomerarea de mesaje – chiar dacă este tentant și îți dorești să spui foarte multe despre brand, un video trebuie să aibă un singur mesaj cheie, clar și concis, iar la final să adaugi un call to action care să ofere ghidaj și informații despre ce ai vrea să facă targetul: să cumpere, să intre pe un site, să participe la un produs etc.
De asemenea, lungimea unui video este de multe ori un subiect sensibil – există un deficit de atenție major în rândul publicului și de cele mai multe ori este ideal să faci pastile video, scurte și la obiect (30-90 secunde ar fi o lungime ideală, însă din nou depinde de scopul videoului).
În plus, adaptarea la target și la canalul de comunicare poate aduce provocări; dacă nu creezi contentul video în funcție de aceste variabile sunt șanse mari să nu ai niciun fel de impact.
Brandurile antreprenoriale la început de drum au rareori bugete pentru campanii publicitare și producții complexe. Ce le recomanzi lor, dacă totuși vor să creeze și video? De unde să o pornească?
Aici depinde de tipul de conținut de care au nevoie – pentru conținut video durabil, de termen lung (campanii de comunicare, videos de prezentare a business-ului & a echipei), cred că e important să își găsească un partener care să aibă resursele, cunoștințele și experiența să implementeze proiectul în limitele de buget puse la dispoziție, fără să facă rabat de la calitate. Să fie sinceri și deschiși în colaborările pe care le inițiază și s-ar putea să își găsească parteneri care să îi susțină chiar dacă la început nu au bugete mari pentru video.
Trăim într-o perioadă în care ambalajul contează, iar cei care privesc conținutul video și potențialii clienți sunt de obicei foarte critici cu privire la calitatea pe care o vor găsi chiar și în materie de video. De cele mai multe ori un video slab calitativ este echivalent cu un business de calitate îndoielnică, care nu prezintă încredere, iar investiția în conținut de calitate arată respectul pe care îl arăți clienților tăi. Așa cum spuneam la început, deși un video poate fi realizat de absolut oricine deține un smartphone, mi se pare riscant să pui online un video care poate să afecteze imaginea și succesul business-ului tău.
Pe de altă parte, pentru conținutul video instantaneu, de scurtă durată (story), cred că cel mai simplu este să găsească soluții in-house, resurse umane interne pe care să le pregătească și să genereze conținut video autentic pentru business.
#FridayBlendTalks este o serie de conversații scurte cu oameni pricepuți în ale comunicării și marketingului. În fiecare vineri, alegem un subiect de la intersecția dintre comunicare și antreprenoriat. Împreună cu alți specialiști, despicăm firul în patru și explicăm ce-nseamnă o comunicare mai bună pentru antreprenori.
Citește și:
→ Ioana Zvâc, digital strategist: “Strategia elimină alegerile bazate pe convingeri personale”